TABERE DE VARĂ ȘI DE IARNĂ PENTRU COPIII DIN DIASPORA MOLDOVENEASCĂ

21.02.2013
Foto: libertatea.ro

Recent, Biroul pentru Relații cu Diaspora a lansat discuțiile pentru dezvoltarea conceptului programului Birthright în Moldova (drept dobîndit prin naștere). Programul va oferi posibilitatea copiilor din diasporă, care nu au văzut încă niciodată sau de foarte mult timp Republica Moldova, de a-și vizita țara de origine. În cadrul taberelor de vară și de iarnă se prevede realizarea unor programe ce ar include explorarea spațiului de baștină, studii culturale și lingvistice, sport și artă. Scopul principal al programului este să fortifice conexiunea celor născuți peste hotare cu Republica Moldova.


În acest sens, se încearcă preluarea bunelor practici în acest domeniu a Israelului, Armeniei, Filipinelor, Ciprului, Indiei, Islandei, Taiwanului, care au implementat acest tip de program obținînd în final suportul tinerei generații în dezvoltarea țării.


Conceptul programului este dezvoltat cu suportul lui Kathleen Newland, expert de talie mondială care este Co-Fondatoarea Institutului de Politici pentru Migrație și gestionează programe ce vizează migranții, migrația, dezvoltarea și protecția comprensivă pentru protecția refugiaților.


Programul va fi pilotat în 2013 în baza surselor bugetare și asistenței externe, pentru ca din 2014 să fie propus Guvernului ca program complex și de lungă durată. Pentru a avea succes programul trebuie să fie interactiv: să atragă, să motiveze tinerii, şi să se plieze la interesele lor.


Biroul pentru Relații cu Diaspora a acentuat necesitatea extinderii consultărilor la nivelul diasporelor moldovenești, dar și direct cu părinții și tinerii care vor fi implicați nemijlocit în program.


Persoana de contact: Dana Muntean, Consultant Național în Comunicare, Biroul pentru Relații cu Diaspora


Tel. +37368959403, e-mail: diaspora@gov.md

 

Sursa: diaspora.md
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.