TOP 10 CELE MAI DEMOCRATICE ŢĂRI ALE LUMII ÎN 2011 ȘI DEMOCRAȚIA INSUFICIENTĂ A REPUBLICII MOLDOVA.

Foto: legaladviser.ro

Instabilitatea politică şi economică, precum şi creşterea numărului de revolte sociale au avut o influenţă substanţială asupra „indicelui democraţiei ţărilor lumii în 2011”, această influenţă fiind mai mult negativă, decît pozitivă.


Cea mai democratică ţară din lume a fost declarată Norvegia, indicele căreia constituie 9.8. Printre primele cinci ţări cu nivel înalt de democraţie, totodată, se numără: Islanda (cu indicele de 9.65), Danemarca (cu indicele de 9.52), Suedia (cu indicele de 9.5), Noua Zeelandă (cu indicele de 9.26).


În total, în categoria ţărilor cu “democraţie deplină” au fost plasate 25 de state, în care locuiesc 12% din populaţia totală a planetei. Cel mai scăzut indicator, printre ţările cu „democraţie deplină”, s-a înregistrat în Mauritius (valoarea indicelui – 8.04) şi Spania ( 8.02).

 

Cele mai democrate ţări ale lumii din 2011
Nr Ţara     Indicele democraţiei ţărilor lumii în 2011
1 Norvegia                                  9,80
2 Islanda                                  9,65
3 Danemarca                                  9,52
4 Suedia                                  9,50
5 Noua Zeelandă                                   9,26
6 Australia                                   9,22
7 Elveția                                   9,09
8 Canada                                  9,08
9 Finlanda                                  9,06
10 Olanda                                  8,99

 

Cît priveşte Republica Moldova, potrivit autorilor ratingului, aceasta se referă la statele cu „democraţie insuficientă”, plasîndu-se pe poziţia 64 din 167 de state. Moldovei i-a fost atribuit un indice al democraţiei egal cu 6.33, la fel ca şi Serbiei şi Lesotho.


Referndu-ne la cei mai apropiaţi vecini ai Moldovei, trebuie menţionat că România a depăşit Moldova cu doar 5 poziţii, fiind clasată pe treapta 59 (cu un indice egal cu 6.54), iar Ucraina a fost devansată, aceasta ocupînd locul 79 în clasament (indice de 5.94). Totodată, Ucraina este pe locul 1 pe lista ţărilor cu regimul “hibrid”. Rusia, la rîndul ei, a coborît pe locul 117, pierzînd tocmai 10 poziţii. Federaţia Rusă a ajuns printre statele cu “regim autoritar de guvernare”. Cel puţin, acesta este punctul de vedere al agenţiei de evaluare „The Economist Intelligence Unit”.


Scăderea nivelului democraţiei se atestă într-un şir de ţări dezvoltate ale Europei Occidentale, cum ar fi Italia (indicele egal cu 7.74) şi Grecia (7.65), care, în rezultat, au ajuns în lista ţărilor cu “democraţie insuficientă”.


În primul rînd, potrivit cercetătorilor, această situaţie este consecinţa crizei datoriilor suverane în Zona Euro, instabilităţii economice şi a slabei guvernări politice a statelor. În total, pe lista ţărilor cu “democraţie insuficientă” figurează 53 de state.


Potrivit raportului agenţiei, pe parcursul ultimilor ani, într-un şir de ţări, se observă o dezamăgire în procesele democratice, iar încrederea în instituţiile democratice este în continuă scădere. Totodată, experţii subliniază că cele mai apropiate perspective politice ale Europei trezesc nelinişte: anticiparea unei noi recesiuni în 2012, rata înaltă a şomajului şi lipsa indicatorilor de relansare a creşterii economice.

 

Metoda de calcul: indicele democraţiei este calculat în baza evaluărilor experţilor şi rezultatelor sondajelor de opinie din ţările respective, care caracterizează starea a 60 de indicatori-cheie, grupaţi în 5 categorii de bază: procesul electoral şi pluralismul, activitatea guvernului, participarea politică, cultura politică, libertăţile cetăţeneşti.

 

La elaborarea ratingului au fost evaluate 167 de state, fiecare dintre acestea fiind atribuit uneia din cele 4 tipuri ale regimului de guvernare: „democraţie completă”, „democraţie insuficientă”, regim „hibrid” şi regim „autoritar”.


Sursa: elaborat în baza materialelor, publicate de The Economist Intelligence Unit
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.