TOP 10 CELE MAI POTRIVITE AEROPORTURI PENTRU CUMPĂRĂTURI

Haine de producţie americană la Frankfurt, măşti africane la Johannesburg, vestimentaţie de la cei mai în vogă designeri în aeroportul Leonardo da Vinci şi alte cumpărături reuşite în aşteptarea cursei aeriene.


Aeroporturile sînt locul perfect pentru shopping. În primul rînd, aici sînt concentrate magazine duty free, în care multe mărfuri sînt deseori chiar mai ieftine decît în magazinele din oraş. În al doilea rînd, de regulă, turiştilor le pare rău să-şi piardă preţiosul timp la cumpărături, iar în aeroport avem oricum timp berechet, de ce să nu-l folosim? Şi în al treilea rînd, în aeroporturi buticurile sînt localizate compact, astfel încît pasagerii să nu se „împrăştie” în toate părţile şi să ajungă la îmbarcare la timp. Revista „Forbes” a selectat 10 aeroporturi, în care cumpărăturile sînt comode şi eficiente.


10. Aeroportul Internaţional din Johannesburg (Johannesburg OR Tambo)


Aeroportul din Johannesburg este unul dintre cele nominalizate la premiul British Travel Awards şi, concomitent, cel mai mare aeroport al Africii. Cele 100 de magazine sînt vizitate zilnic de 17 mil. pasageri. Este un loc ideal pentru achiziţionarea unor decoraţiuni hand made pentru casă — cămile şi elefanţi din lemn, platouri ceramice, confecţionate în forma unor măşti africane. Totodată, magazinele de bijuterii ademenesc turiştii prin sortimentul variat: ceasuri, brăţări, butoane şi inele, decorate cu aur, pot fi procurate aici, la un preţ, practic, de zeci de ori mai accesibil decît în Europa.


9. Aeroportul Leonardo da Vinci (Roma)

 

Haine ale unor branduri renumite precum Dolce & Gabbana, Prada, Gucci, Valentino sau Etro capătă, în acest aeroport o semnificaţie aparte. Designerii de modă, alături de naţionala de fotbal a Italiei, reprezintă nişte simboluri naţionale – fundamente ale patriotismului. Acest aeroport oferă circa 140 de magazine. Dacă doriţi să vă simţiţi 100% în pielea unui călător italian contemporan, atunci la Leonardo da Vinci ar trebui neapărat să cumpăraţi, împreună cu hainele unui designer local, un ambalaj de cafea, un borcan de Nutella, un bilet de loterie şi un ziar despre politică şi fotbal.


8. Aeroportul Schiphol (Amsterdam)

 

În orice colţ al lumii, călătorii din Amsterdam pot fi uşor recunoscuţi după pungile de culorile galben-albastru cu inscripţia “See, buy, fly” — “Am văzut, am cumpărat, am zburat”. Anume în ele se împachetează mărfurile achiziţionate în aeroportul Schiphol. O trăsătură distinctivă a magazinelor de aici sînt interminabilele reduceri şi promoţii de tipul “cumpără un obiect şi îl primeşti pe al doilea gratis”. Imaginea de “shopping inteligent” este menţinută de designul interior şi atmosferă. Anume aici se află prima bibliotecă deschisă pe teritoriul unui aeroport, iar pe pereţii sălilor pot fi admirate reproducţii ale pînzelor lui Rubens, ambilor pictori din dinastia Bruegel ş.a.


7. Aeroportul din Frankfurt

 

Terminalul I al Aeroportului din Frankfurt este punctul de tranzit pentru mulţi turişti sosiţi din America: nu întîmplător aici se află buticuri non stop ale mărcilor Levi’s, Timberland şi Ralph Lauren. O atracţie a zonei de shopping este spaţiosul magazin Porsche Design, care oferă un sortiment de ochelari de soare, telefoane mobile şi vestimentaţie sobră în stil nemţesc. Totodată, e bine de ştiut că pe site-ul aeroportului, cu cel puţin 12 ore înainte de zbor, poate fi achiziţionat orice produs, pe care îl puteţi ulterior ridica din zona duty-free.


6. Aeroportul Narita (Tokyo)


Cuvîntul preferat al japonezilor contemporani este „kawaii”, în traducere însemnînd „drăguţ”, „minunat”. Un set bărbătesc ce să includă şi o perie pentru sprîncene? Kawaii! O bluză roz cu pisicuţe de marca „HelloKitty”? Din nou kawaii! Din cele 135 de magazine ale aeroportului cele mai vizitate sînt buticurile Yohji Yamamoto, unde pot fi procurate sacouri cu croială sofisticată în stil gotic şi Commes Des Garcons (designer — Rei Kawakubo), unde găsiţi articole pline de culoare – paltoane cu imprimeuri sub formă de trandafiri roşii şi cămăşi albe, ce amintesc de figurine origami.


5. Aeroportul Incheon (Seul)

 

Procedura de înregistrare pe Aeroportul din Seul durează între 12 şi 16 minute, în timp ce în majoritatea aeroporturilor – între 45 şi 60 min. Ce să facem cu timpul economisit? Bineînțeles, îl dedicăm cumpărăturilor! Magazinele Giorgio Armani, Versace și altele în aeroportul enorm le veţi găsi cu uşurinţă cu ajutorul hărţii detaliate, disponibile pe panoul de informaţii. Vînzătorii, în afara limbilor coreeană, chineză şi japoneză, vorbesc şi engleza.


4. Aeroportul Internaţional din Hong Kong

 

În caz că nu vă sînt pe plac firmele rulate la cinematograful 3D, puteţi închiria o crosă şi juca golf pe un teren special amenajat, însă cel mai bine ar fi să faceţi cumpărături. Anual, aici îşi fac cumpărăturile circa 50 mil. de călători. Se procură, în special, electronice şi gadgeturi, dar nu sînt neglijate nici mărcile răsunătoare din lumea modei — Burberry, Chanel, Versace. Dacă vă doriţi să aduceţi din Hong Kong ceva mai original, bun venit în terminalul I. Aici Skymart vă pune la dispoziţie peste 200 de branduri vestimentare din Hong Kong.


3. Aeroportul Changi (Singapore)

 

La capitolul atitudine serioasă faţă de modă, singaporezii pot fi comparaţi doar cu japonezii. Iar aeroportul Changi poate fi considerat o expresie a spiritului statului Singapore. Acesta pune la dispoziţie circa 230 de magazine. Volumul vînzărilor unor branduri precum MiuMiu și Chloe’ aici e atît de mare, încît anume de aici îşi încep buticurile înnoirea colecţiilor. Preţurile în magazinele duty free sînt de două ori mai mici faţă de cele din afara Changi. Aproape în orice butic de suveniruri sînt disponibile obiecte din jadeit. Această piatră de culoare verde nu doar se consideră un simbol al statului Singapore, dar şi un talisman, ajutîndu-şi stăpînul să fie atent la cuvintele pe care le rosteşte şi astfel să evite conflictele.


2. Aeroportul Internaţional din Dubai

 

Din cauza cozilor interminabile la check-in din terminalul 2, Aeroportul Internaţional din Dubai a fost devansat de Heathrow şi a fost clasat de experţii Skytax pe poziţia secundă sub aspectul comodităţii cumpărăturilor. Cel mai atractiv în acest sens este terminalul 3. Aici vă puteţi pierde nu doar între buticurile Giorgio Armani şi Montblanc, dar în genere în timp. Se consideră că aici e cel mai profitabil să achiziţionezi ceasuri de mînă. În primul rînd, la duty free le veţi achiziţiona de două ori mai ieftin decît în magazinele de marcă din Europa. În plus, aici se pot găsi multe modele interesante, deja demodate, cu un aer de kitsch în stil arab – foarte actuale în această perioadă. Preţurile nu sînt deloc usturătoare — circa $ 500.


1.Heathrow (Londra)

 

Experţii prestigioasei companii de evaluare Skytrax au declarat Heathrow cel mai potrivit aeroport pentru shopping din 2012. Aici veţi întîlni peste 80 de magazine – atît branduri de renume mondial, cît şi britanice. Anual, aeroportul deserveşte circa 67 mil. călători. Anul trecut, volumul vînzărilor retail a constituit ₤1,7 mld. ($2,6 mld.), iar anul acesta, datorită Jocurilor Olimpice, cei din Heathrow planifică să dubleze vînzările. Şi cei ce sînt departe de lumea modei îşi vor găsi o ocupaţie pe plac: aeroportul oferă săli de lectură, în care puteţi răsfoi un volum de Dickens. Mai mult, în Heathrow funcţionează o expoziţie permanentă de artă.

 

Sursa: 1c-club.com

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.