TOPUL CELOR MAI COSTISITOARE DEZASTRE NATURALE ÎN 2011

Foto: wodpress.com

Specialiştii spun că dezastrele naturale din 2011 au fost cele mai costisitoare din istorie, cheltuielile ridicîndu-se la peste un sfert de trilion de dolari la nivel mondial.

 

Mai bine de junătate din această pagubă colosală a fost înregistrată în urma cutremurul şi tsunami-ul din Japonia, din luna martie a anului trecut.

 

Deşi numărul dezastrelor naturale s-a încadrat în medie, iar numărul deceselor a fost sub medie, pagubele materiale produse de aceste catastrofe s-au ridicat la 380 de miliarde de dolari, comparativ cu 75 de miliarde de dolari, media anuală întîlnită pînă acum.

 

Din punct de vedere economic, 210 miliarde de dolari au fost pierderile provocate de tsunami-ul şi cutremurul din Japonia. Dezastrele de aici au făcut şi cele mai multe victime umane, fiind raportate 15.840 de decese.

 

Din fericire, oamenii de ştiinţă spun că unele dintre evenimentele pe care le-am văzut 2011 au loc odată la 1.000 de ani.

 

Deşi numărul dezastrelor geologice, precum cutremurele, nu pare a fi în creştere în ultimii ani, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre catastrofele meteorologice, care se întîlnesc din ce în ce mai des.

 

Cu toate acestea, legătura dintre schimbările climatice şi pierderile produse de calamităţile naturale este discutabilă. Se pare că pagubele au fost atît de mari din cauza suprapopulării şi a construcţiilor care au fost ridicate în zone unde, de regulă, au loc furtuni.

 

În topul celor mai costisitoare dezastre naturale intră şi inundaţiile şi alunecările de teren din Thailanda (40 de miliarde de dolari), cutremurul din Noua Zeelandă (16 miliarde de dolari), furtunile severe şi tornadele din 22-28 aprilie din Statele Unite (15 miliarde de dolari) şi uraganul Irene din Statele Unite (15 miliarde de dolari).

 

Sursa: USA Today

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.