TOPUL CELOR MAI SOLICITATE SERVICII ȘI OFICII CONSULARE MOLDOVENEȘTI ÎN ANUL 2012

29.07.2013
Foto: timpul.md

Pe parcursul anului 2012, misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova au prestat 86940 servicii consulare în străinătate, dintre care circa 71399 de acțiuni s-au oferit migranților moldoveni.


Cele mai dese solicitări de asistență consulară s-au înregistrat din partea cetățenilor Republicii Moldova aflați în Italia, Rusia, Portugalia, Franța, Grecia și Spania. Astfel, pe primele cinci poziții ale statisticilor consulare se clasează serviciile pentru migranții moldoveni oferite de către funcționarii consulari din orașele Bologna, Moscova, Roma, Lisabona, Paris, Atena.


Tradițional, în topul serviciilor consulare solicitate cel mai des de către cetățenii moldoveni în anul 2012, s-au clasat perfectarea actelor notariale, care au atins cifra de 26527 acțiuni, urmate de eliberarea titlurilor de călătorie, așa numitele «pașapoarte albe», numărul total al acestora fiind de 19163.


În premieră, pe parcursul anului 2012, migranții moldoveni au beneficiat de posibilitatea perfectării în străinătate a pașapoartelor biometrice. Suma totală a acestor acțiuni a atins cifra de 6863. Cele mai multe cereri în acest sens s-au depus în orașele Bologna - 1920, Atena - 809, Paris - 646, Lisabona - 502 și Roma - 478.


În comparație cu anul 2011, s-a dublat numărul actelor de stare civilă, eliberate în 2012 cetățenilor moldoveni aflați în străinătate, atingîng cifra de 1289. Aceste acțiuni au inclus servicii precum: înregistrarea căsătoriilor, eliberarea certificatelor de naștere, de divorț, etc, precum și transcrierea actelor de stare civilă.


Cetățenilor străini, doritori de a vizita Republica Moldova, li s-au eliberat 15541 de vize. Cel mai des străinii au aplicat pentru viză la oficiile consulare moldovenești din orașele Istanbul, Ankara și București.


Reamintim că pînă în prezent, rețeaua consulară a Republicii Moldova cuprinde 32 oficii consulare în străinătate. Ultimele 4 au fost inaugurate în orașele Bologna - anul 2008, Istanbul – anul 2008, Madrid – anul 2010 și Iași - anul 2010.


De asemenea, Republica Moldova este reprezentată în străinătate de 14 consulate onorifice care conform regulamentului existent nu prestează servicii consulare concrete decît doar în situaţii exclusive și cu acceptul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova.
 

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.