TOT MAI MULȚI CETĂȚENI SOLICITĂ PAȘAPOARTE IRLANDEZE

10.10.2016
Tot mai mulți britanici solicită pașapoarte irlandeze
 

După referendumul care a decis ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, tot mai mulți cetățeni au depus cereri pentru obținerea de pașapoarte irlandeze.

 

Potrivit ministerului irlandez de externe, numărul acestora s-a dublat de la Brexit, potrivit BBC News.

 

Noile cifre făcute publice de Ministerul irlandez de Externe indică faptul că din iulie pînă în septembrie solicitările de pașapoarte irlandeze depuse de către cetățeni britanici a crescut cu 96%. Doar în luna septembrie 2015, au fost 3431 de aplicanți, comparativ cu septembrie 2016 când au fost 7518. Însă, potrivit reprezentanților MInisterului irlandez de Externe, numărul a crescut în mod semnificativ imediat după Brexit.

 

Potrivit cifrelor, în luna iulie, au fost înregistrate 15.757 de aplicații în Irlanda de Nord, față de 9.401, cîte au fost anul trecut în aceeași perioadă.


Procedura de ieșire din UE va începe în martie 2017

În total, de la referendumul din iunie, au fost depuse 21.549 de solicitări ale britanicilor pentru obţinerea de paşapoarte irlandeze, comparativ cu 10.959 în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Așadar, după referendumul care a decis ieşirea Marii Britanii din UE, mai mulți cetăţeni britanici au început să ia în considerare obţinerea unor paşapoarte străine, în principal irlandeze, pentru a putea circula liber în spaţiul comunitar.

 

Pe 23 iunie, aproape 52% dintre britanicii care au votat în cadrul consultării populare au ales ieșirea din Uniunea Europeană. Marea Britanie nu a declanșat încă procedura privind părăsirea blocului comunitar, care va avea loc la sfîrșitul lunii martie 2017.

 

Rezultaltele referendumului au divizat profund Marea Britanie. Alegătorii din Scoţia, Irlanda de Nord şi Londra au votat pentru rămînerea în Uniune, iar alţi 52% dintre britanici au ales Brexitul în Anglia şi Ţara Galilor.

 

Sursa: libertatea.ro

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.