TSUNAMIURI ÎNGHEȚATE: FRUMUSEȚE DIN GHEAȚĂ ÎN ANTARCTICA

11.01.2013
Foto: photobucket.com

Pentru mulți, Antarctica este, în primul rînd, un frig atroce, un peisaj alb fără sfrîșit și pinguini. Da, acestea sînt părți integrante ale celui mai îndepărtat continent. Dar, pe lîngă ele, Antarctica este bogată și în locuri foarte interesante.

 

Cînd privești pentru prima dată la această creație a naturii, se pare ca un val uriaș s-a oprit din drumul său și, într-o secundă, s-a transformat într-o sculptură delicată. De aceea, blocurile de gheață de o frumusețe uimitoare au fost numite tsunami.

 

Tsunamiurile înghețate s-au format sute de ani. Sculptorul acestei frumuseți este natura: apa, soarele și, bineînțeles, gerurile antarctice, care ajung la -60 de grade. Aceste blocuri aproape transparente, de forme bizare, constau din gheață albastră curată.

 

Mecanismul de formare a acestor tsunamiuri înghețate este următorul: inițial, gheața este de culoare albă, deoarece conține multe bule de aer. Ea este foarte fragilă. De aceea, toate expedițiile spre Antarctica aleg pentru taberele lor gheața albastră – ea nu se teme de nicio greutate!

 

Cu debutul verii, în ciuda faptului că temperatura se menține în limitele de -30 de grade, gheața se topește sub acțiunea razelor solare. Și așa fără întrerupere: iarna îngheață, vara se topește. Dar ideea este că, straturile înghețate din nou comprimă sau complet împing bulele de aer, astfel încît lumina penetrează adînc grosimea gheții.

 

Ulterior, lumina roșie a razei solare este absorbită în timpul penetrării și străbaterii spre privitor. Astfel, nouă ne rămîne să contemplăm doar culoarea albastră-verzuie a gheții.

 

Tsunamiurile înghețate sînt deosebit de frumoase primăvara și vara. Atunci soarele încălzește stratul superior și acesta se topește invizibil. Din această cauză, ghețarul strălucește cu toate culorile curcubeului!

 

Tsunamiuri înghețate se află în întreaga Antarctică. Să ajungi pe acest continent misterios este posibil, e nevoie doar de un minim de 8000 de dolari. Expediția costă 5000, plus biletele de avion către Argentina – anume de aici pornesc navele în lumea rîvnită a frigului și gheții.

 

Sursa: travel.obozrevatel.com
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.