UCRAINA NU VA ADERA LA UNIUNEA VAMALĂ ÎN SCHIMBUL REDUCERII PREŢULUI LA GAZELE RUSEŞTI

12.10.2012
Foto: news.zn.ua

Kievul a respins propunerile Moscovei privind reducerea preţului la gaze în cazul aderării Ucrainei la Uniunea Vamală alături de Rusia, Kazahstan şi Belarus - a declarat, miercuri, ministrul ucrainean al energiei, Iuri Boiko.

 

"Nu există nicio înţelegere în acest sens şi nici nu putem fi de acord cu astfel de propuneri. Cu toate acestea, noi menţinem dialogul cu partenerii noştri ruşi privind preţul gazelor naturale", a precizat Boiko.

 

Amintim că, recent, preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a condiţionat reducerea preţului la gaze pentru Ucraina, propunîndu-i acesteia să adere în schimb la Uniunea Vamală alături de Rusia, Kazahstan şi Belarus. Putin a subliniat că, în cazul în care statul ucrainean va decide să adere la această structură, va putea beneficia de o reducere substanţială la preţul gazelor, respectiv 160 de dolari pentru mia de metri cubi, în condiţiile în care, la ora actuală, Ucraina plăteşte peste 400 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze ruseşti. Oficialii ucraineni văd propunerea lui Putin drept un fel de şantaj. În aceeaşi ordine de idei, este important de spus faptul că Ucraina solicită de mai bine de doi ani Rusiei revizuirea contractelor la gaze, semnate în 2009, pe motiv că preţul acestora este total dezavantajos pentru partea ucraineană, însă Moscova îşi menţine poziţia, refuzînd orice compromis în acest sens.

 

Sursa: mignews.com

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.