UE A TRANSMIS GEORGIEI PLANUL DE ACȚIUNI CU PRIVIRE LA LIBERALIZAREA REGIMULUI DE VIZE

27.02.2013
Foto: armenpress.am

La 25 februarie membra Comisiei Europene pentru Afaceri Interne Cecilia Malmström a transmis autorităţilor georgiene Planul de acțiune cu privire la liberalizarea regimului de vize, ceea ce este un alt pas spre abolirea completă a vizelor cu UE. "Doresc să felicit autorităţile Georgiei pentru activitatea desfășurată cu privire la reformele necesare și începerea dialogului despre vize, fapt care a făcut posibilă prezentarea Planului de acțiune", - a spus diplomatul.


"Este încă un pas spre un regim fără vize pentru cetățenii din Georgia și spre obiectivul nostru comun - o integrare mai strînsă a UE cu Georgia," - a declarat Cecilia Malmström.


În document sînt expuse condițiile tehnice, pe care Georgia trebuie să le îndeplinească, înainte de a fi posibil să se introducă regimul fără vize. Planul de acțiuni constă din patru părţi, care se referă la securitatea documentelor, gestionarea frontierelor și politica în domeniul migrației, ordinea și siguranța publică, precum și politica externă.


Autoritățile georgiene trebuie să-şi continue lucrul în ce priveşte implementarea reformelor necesare în toate domeniile relevante pentru dialogul privind vizele, inclusiv lupta împotriva corupției și a criminalității organizate, protecția datelor, non-discriminării și protecția minorităților, precum și reforma sistemului judiciar, care să aibă drept scop asigurarea independenței sistemului judiciar.


Comisia Europeană a inițiat un dialog privind liberalizarea regimului de vize cu Georgia în iunie 2012. Ca un prim pas spre abolirea regimului de vize a fost semnat un Acord cu privire la facilitarea regimului de vize cu UE, de care cetăţenii georgieni beneficiază deja din martie 2011.


Documentul prevede reducerea costului vizelor pentru cetățenii din Georgia și anularea plăţii pentru asemenea categorii ale populaţiei precum: pensionari; studenții; pentru acei care-şi vizitează membrii familiei, ce locuiesc în UE; jurnaliști și un şir de alți cetăţeni. Acordul privind facilitarea regimului de vize face ca procedura de eliberare a vizelor să fie mai rapidă și stabilește obligația de a elibera vize multiple cu durată de valabilitate prelungită pentru anumite categorii de cetăţeni, care întreprind călătorii frecvente.


Reamintin că cetățenii Republicii Moldova beneficiază de facilitățile unui astfel de Acord, după semnarea acestuia la 10 octombrie 2007 în or. Bruxelles, de către Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova şi Vice-preşedintele Comisiei Europene. Acordul între Republica Moldova şi Comunitatea Europeană privind facilitarea eliberării vizelor a întrat în vigoare la 01 ianuarie 2008.

 

Sursa: visa4.ru
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.