UN CARD SIMILAR CU GREEN CARD-UL FUNCŢIONEAZĂ PE TERITORIUL ITALIEI

27.09.2012
Foto: Viza.md

Cu începere de la 8 august anul curent, în Italia, a intrat în vigoare legea № 108, adoptată la 28 iunie 2012, care reglementează normele de intrare și de ședere a cetăţenilor din ţările care nu fac parte din UE şi care intenționează să lucreze în Italia. Așa-numitul „Blue Card” prevede noi reguli de intrare pe teritoriul Italiei a specialiştilor de înaltă calificare, a relatat Olga Coptu într-un interviu acordat în exclusivitate portalului Viza.md.


Vor putea deveni deţinători ai „Blue Card”-urilor, cetățenii țărilor din afara UE, specialişti licenţiaţi, cu studii superioare și experiență de muncă. Posesorului card-ului îi va fi garantat accesul la serviciile educaționale, de asistență socială, la alte servicii prestate cetăţenilor din Italia, inclusiv şi la locuinţă. Cu toate aceasta, condițiile pentru reîntregirea familiei, indiferent de durata permisului de ședere, trebuie să respecte dispozițiile generale ale Legii comune despre imigrare.


Există şi restricţii ̶ angajatorul poate fi schimbat numai după ce se obţine permisiunea corespunzătoare de la Biroul de Gestionare al Muncii, iar în cazul pierderii serviciului pe parcursul a doi ani se eliberează permisul, conform căruia salariatul poate lucra după condiţiile, care au fost specificate la sosirea imigrantului în Italia.


Un factor important ‒ este răspîndirea unui regim fără vize în UE pentru deținătorii de „Blue Card”, iar acei care s-au aflat în mod legal într-o altă țară din UE timp de un an și jumătate, au dreptul să vină liber la lucru în Italia.

 


Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.