VA AVEA OARE MOLDOVA CURSE LOW-COST?

27.01.2012
Foto: Pan.md

Companiile aeriene low-cost sînt interesate să intre fpe pioaţa moldovenească. Se pare, că un bilet de avion te poate costa mai ieftin decît unul de tren. Dacă pe piaţa moldovenească vor opera companii aerierne low-cost, această regulă va începe să fie valabilă şi pentru Republica Moldova.

 

Servicii „cuşetă în aer”

Asemenea companii aeriene oferră, la ora actuală, cele mai ieftine servicii la călătorile de distanţe mari. Întreg teritoriul  Europei de Vest şi SUA sînt împînzite de o reţea „densă” de rute low-cost. Preţurile biletelor la aceste companii pornesc de la 5-10 euro, ceea ce face acest gen de transport să fie accesibil absolut oricui.

 

Peste două luni Moldova intenţionează să semneze cu Uniunea Europeană Acordul privind spaţiul Aerian comun, ceea ce va duce nu doar la liberalizaerea pieţei aeriene şi democratizarea serviciilor în domeniu, ci şi va atrage în republică operatori low-cost. Acordurile bilaeterale existente la ora actuală nu permit crearea unor condiţii pentru dezvoltarea curselor low cost.

 

Cît priveşte aeroportul din Bălţi,  Compania „Moldaeroservice” , în gestiunea căreia se află obiectul, se confruntă cu o serie de probleme de ordin financiar şi juridic şi este puţin probabil ca aceasta să poată fi soluţionate în termen scurt. Conturrile aeroportului au fost blocate acum cîteeva luni, în legătură cu  interntionarea unui proces de restituire a unei datorii, a cărei valoare depăşeşte 5 milioane lei.

 

Reprezentanţii aeroportului din Bălţi considerră că în spatele acestui proces se află unele forţe, care încearcă, pe cale ilegală, să aducă întreprinderea la faliment, pentru a-şi însuşi patrimoniul acesteia şi în perspectivă, odată cu venirea pe piaţă a unor companii aeriene noi, să aibă o sursă solidă de venit. O fi adevărat sau nu, însă scandalul din jurul aeroportului poate să „sperie” atît investitorii, care doresc să participe la modernizarea acestuia, cît şi pe înşişi companiile transportatoare.

 

În cursul următoarelor luni se va face o actualizare a legislaţiei cu privire la aviaţia civilă. O parte din modificările operate vor reţine de lărgirea accesului companiilor low cost pe piaţa moldovenească şi asigurarea unor condiţii optime de activitate ale acestora.
 

 

Sursa: point.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.