VALERIU OSTALEP DESPRE ÎNTÎLNIREA DODON - PUTIN

13.01.2017
Valeriu Ostalep despre întîlnirea Dodon - Putin
Foto: viza.md

Directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate, Valeriu Ostalep, consideră că discuțiile care vor fi abordate în cadrul vizitei președintelui Republicii Moldova în Federația Rusă vor avea un alt caracter decît cele din ultimii opt ani.

 

Ostalep și-a expus opinia într-un interviu pentru NOI.md.

 

Potrivit lui, în cadrul discuțiilor vor fi abordate mai multe subiecte, printre care problema migranților moldoveni, problema transnistreană, dar și reluarea exportului produselor moldovenești în Federația Rusă.

 

„Trebuie să recunoaștem că pentru prima dată în ultimii opt ani există o anumită atmosferă de speranță și încredere în relațiile moldo-ruse și aceasta este datorită faptului că Igor Dodon, în timpul campaniei electorale și în activitatea sa politică a promovat un anumit mesaj de necesitate de a dezvolta cu Federația Rusă relații pragmatice, care să aducă beneficii ambelor state. Evident că se observă o deschidere și din partea Federației Ruse pentru politicianul Dodon și, în cazul dat, pentru președintele Republicii Moldova, respectiv și pentru noi", a afirmat Ostalep.

 

Deși consideră că "la miracole" de pe urma acestei întrevederi nu ne putem aștepta, Ostalep este de părere că vor fi abordate o serie de subiecte importante.

 

„Consider că va fi o discuție cu alt caracter decît cele din ultimii 7-8 ani. Va fi o discuție cu mai multă încredere și mai mult optimism. Probabil vor fi propuse mai multe soluții pentru a face mai ușoară viața oamenilor noștri care lucrează în Federația Rusă, mă refer la legalizarea statutului lor, la anumite beneficii de care ar putea să se bucure. Nu cred că la momentul actual ar putea să fie posibilă reluarea sută la sută a exportului produselor moldovenești în Federația Rusă, fiindcă noi, prin semnarea Acordul de asociere, ne-am tăiat această posibilitate. Dar sînt convins că această chestiune va fi pe agenda discuțiilor și anumite soluții pentru ea ar putea fi identificate", a opinat analistul politic.

 

În ceea ce privește problema transnistreană, un subiect la fel de important, care ar putea fi abordat, Ostalep a spus că rezolvarea acestei probleme ar trebui să fie posibilă între Tiraspol și Chișinău.

„Poziția Federație Ruse față de această problemă nu se schimbă. Ea este constantă și anume că Chișinăul împreună cu Transnistria trebuie să găsească un numitor comun referitor la această problemă. Să vedem care este formula acceptabilă. Aceasta problemă nu poate fi rezolvată într-o lună", a conchis Ostalep.

 

Precizăm că pentru 16-18 ianuarie este preconizată o vizită oficială a președintelui Moldovei, Igor Dodon, în Federația Rusă, la Moscova.

 

Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.