VEȘTI BUNE PENTRU MOLDOVENI DIN LETONIA

15.03.2024

 

 

Moldovenii stabiliți în Republica Letonia vor putea beneficia de pensii sau de alte prestații sociale. Comisia protecție socială, sănătate și familie a examinat proiectul de lege privind ratificarea unui acord care presupune acest lucru și îl va propune spre aprobare în prima lectură în plenul Parlamentului, transmite Noi.md.

 

ACORDUL dintre Republica Moldova și Republica Letonia în domeniul securității sociale vizează lucrătorii migranți din Republica Moldova, care muncesc sau au muncit pe teritoriul unuia sau ambelor state contractante. „Aceste persoane vor putea beneficia de o serie de garanții de securitate socială: pensia pentru limită de vîrstă; pensia de dizabilitate cauzată de afecțiuni generale; pensia și indemnizația de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale, pensia de urmaș și ajutorul de deces.

 

Potrivit Acordului, fiecare stat contractant va achita partea de pensie calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu”, transmite Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova. Pînă în prezent, Republica Moldova a încheiat acorduri de securitate socială cu 18 state, 16 dintre acestea fiind membre ale Uniunii Europene.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.