VEȘTI BUNE PENTRU MOLDOVENII CARE AU REVENIT DIN ITALIA

29.09.2017
Vești bune pentru moldovenii care au revenit din Italia
 

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări Sociale Laura Grecu a avut pe 27 septembrie o întîlnire cu Guglielmo Borri, Preşedinte al Servizo Italiano Assistenza Sociale (SIAS). Scopul întrevederii a fost semnarea unui Memorandum de colaborare între CNAS şi SIAS privind informarea cetăţenilor moldoveni care au muncit legal în Republica Italia despre dreptul lor la pensie şi alte prestaţii sociale din partea acestui stat şi modalităţii obţinerii acestora.

 

În cadrul întrevederii, Laura Grecu a mulţumit părţii italiene pentru iniţiativa de a semna Memorandumul de colaborare între CNAS şi SIAS.

 

„Aceasta este o oportunitate pentru cetăţenii moldoveni, care au lucrat legal o perioadă de timp în Italia. Ei vor fi informaţi despre drepturile lor în domeniul securităţii sociale şi vor afla în timp real despre schimbările în legislaţia italiană. Cetăţenii care au atins vîrsta de pensionare trebuie să cunoască care sînt drepturile ce ţin de stabilirea pensiei, atît pe teritoriul Republicii Moldova, cît şi pe teritoriul altor state în care au muncit legal. CNAS este deschisă spre orice colaborare în acest domeniu."

 

La rîndul său, Guglielmo Borri, Preşedinte al Servizo Italiano Assistenza Sociale, a mulţumit pentru disponibilitatea părţii moldave de a semna memorandumul şi a remarcat că pentru SIAS este foarte important să aibă un acord cu autoritatea naţională în domeniul asigurărilor sociale din Republica Moldova. „Comunitatea moldovenilor din Italia este foarte numeroasă. Apreciem faptul că Casa Naţională va permite specialiştilor noştri, la o structură teritorială a CNAS, de două ori pe săptămînă să furnizeze cetăţenilor moldoveni, care au activat în Italia şi s-au reîntors în Moldova, aceleaşi servicii ca în Italia. Este un gest de încredere, care ne va permite să prestăm servicii de bună calitate", a mai spus oficialul.

 

De menţionat, că legislaţia Republicii Italia prevede, că cetăţenii altor state, inclusiv moldovenii, care au atins vîrsta de pensionare şi care au achitat contribuţii de asigurări sociale în bugetul statului italian, au dreptul la o pensie italiană.

 

Servizo Italiano Assistenza Sociale (SIAS) este o organizaţie de patronat, recunoscută de către Ministerul Muncii italian, care informează, oferă asistenţă muncitorilor-migranţi şi pensionarilor în vederea obţinerii tuturor tipurilor de prestaţii în materie de securitate socială.

 

În present, la Casa Teritorială de Asigurări Sociale din sectorul Ciocana al municipiului Chişinău, situată pe str. M. Manole 12/A, în a doua şi a patra zi de joi a fiecărei luni, de la orele 9.00 pînă la 12.00, funcţionează Ghişeul Informativ privind pensia italiană, unde, în mod gratuit, experţii A.O. MCL SIAS Moldova, reprezentanţi în Republica Moldova a Patronatului italian SIAS şi a MCL Italia, acordă informaţii generale referitoare la aspecte legale şi cazuri individuale, consultanţă şi asistenţă tuturor celor care au lucrat legal în Italia.

 

Sursa: monitorul.fisc.md
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.