VECHILE CERTIFICATE DE VACCINARE ELIBERATE DE R.M. NEVALABILE PE TERITORIUL UE. DETALII

19.11.2021

 

 

În contextul echivalării certificatului COVID, eliberat de sistemul electronic al Republicii Moldova cu cel emis în țările Uniunii Europene, autoritățile din țara noastră au ajustat structura codului QR conform standardelor UE, transmite Noi.md.


Ca urmare, toți deținătorii certificatelor COVID, emise de sistemul național pînă la data de 16 noiembrie 2021, trebuie să descarce documentul în mod repetat de pe pagina www.certificate-covid.gov.md pentru a obține varianta omologată și acceptată de autoritățile UE, inclusiv ale Republicii Moldova.


Pentru verificarea certificatelor nou descărcate, accesați www.certificate-covid.gov.md accesînd secțiunea„Verifică certificat”, sau oricare aplicație interconectată cu gateway-ul european, care centralizează cheile publice de verificare a certificatelor emise la nivelul UE. Aplicațiile poate fi descărcate gratuit din magazinul de aplicații Google Play, sau App Store pe un telefon mobil sau o tabletă. Aplicația permite verificarea și validarea certificatelor digitale UE privind COVID, generate atît în Republica Moldova, cît și în celelalte state interconectate la sistemul informatic european.
Certificatul COVID-19 cuprinde trei tipuri distincte de certificate: certificatul de vaccinare, certificatul de testare și certificatul de recuperare.


Certificatul de vaccinare conține tipul vaccinului și producătorul, numărul de doze administrate, data vaccinării. Pentru uz internațional, statele membre ale Uniunii Europene sînt obligate să accepte certificatele de vaccinare emise pentru vaccinurile care au primit autorizație de introducere pe piața UE. Totodată, țările UE pot decide acceptarea certificatelor care atestă administrarea altor tipuri de vaccinuri, incluse în lista de urgență a OMS. Regulile variază de la un stat la altul, de aceea vă îndemnăm să consultați din timp condițiile țărilor în care doriți să mergeți . Pentru uz intern, pe teritoriul Republicii Moldova sînt valabile toate certificatele cu toate tipurile de vaccin disponibile în țară.

Certificatul de testare este eliberat persoanei în baza unui rezultat negativ, fie la un test RT-PCR, fie la un test rapid antigenic, inclus în lista comună stabilită în baza recomandărilor Consiliului Europei. În prezent, această listă include 138 de tipuri. Majoritatea testelor antigenice utilizate în Republica Moldova se regăsesc în această listă. Îndemnăm cetățenii, care doresc să efectueze un test rapid antigenic în scopul obținerii unui certificat COVID, să anunțe reprezentanții laboratoarelor despre acest lucru, pentru a se asigura că este realizat un test inclus în lista aprobată de UE.

Certificatul de recuperare se eliberează, pentru o perioadă de șase luni, persoanelor care au suferit de COVID-19 și s-au vindecat.Pentru uz internațional, conform cerințelor Uniunii Europene, certificatele de recuperare sînt emise în baza unui rezultat pozitiv la un test RT-PCR. Persoanele pot descărca aceste certificate de pe platforma www.certificate-covid.gov.md de pe data de 16 noiembrie 2021. Totodată, informăm că cetățenii Republicii Moldova, care nu au efectuat un test RT-PCR la COVID-19 în perioada infectării, pot obține un certificat de testare sau de vaccinare, în baza căruia să circule în spațiul UE.

 

Pentru uz intern, conform Protocolului Național, certificatele de recuperare se eliberează în baza unui rezultat pozitiv atît la testul RT-PCR, cît și la un test rapid antigenic. Acest tip de certificat va putea fi descărcat de pe platforma www.certificate-covid.gov.mdîncepînd cu ziua de luni, 22 noiembrie 2021.

 

Pe 15 noiembrie 2021, Comisia Europeană a aprobat decizia de a echivala certificatul COVID, eliberat de sistemul electronic al Republicii Moldova, cu cel emis în țările Uniunii Europene. Asta înseamnă conectarea țării noastre la sistemul UE și acceptarea certificatului COVID conform unor condiții egale cu certificatul digital COVID al UE. Mai multe informații despre Certificatul digital UE COVID pot fi găsite AICI. Precizăm că certificatul COVID facilitează libera circulație la nivel național și internațional, în condiții de siguranță pe perioada pandemiei COVID-19. Documentul poate fi descărcat gratuit și este disponibil în limbile romînă/engleză.

 

Reamintim că vaccinarea antiCOVID-19 în Republica Moldova este una benevolă, potrivit ultimelor informații cetățenii nu se grăbesc să se imunizeze din diferite motive, printre care frica de vaccin.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.