(VIDEO) AFLĂ GRATUIT DACĂ AI SAU NU INTERDICȚIE DE INTRARE ÎN SPAȚIUL SCHENGEN

13.07.2016
Foto: viza.md

Reamintim că un alt serviciu al Centrului Comun de Eliberare a Vizelor (CCEV) din cadrul Ambasadei Ungariei este eliberarea adeverințelor privind diferitele interdicții care le sînt aplicate cetățenilor Republicii Moldova sau rezidenților, aflaţi în Republica Moldova (cu pașapoarte ucrainene, rusești etc.), doritori de a călători în spațiul Schengen. Despre aceasta a declarat în 2015 pentru VIZA.md, Gyula Levente Sass, şeful Secției Consulare a Ambasadei Ungariei la Chișinău.

 

Procedura de depunere este foarte simplă. Cetățeanul vine la Centrul Comun de Vize și depune o cerere pentru o verificare SIS (Sistemul de Informaţii Schengen – interdicţie pentru intrare sau şedere), completînd formularul tip. Verificarea SIS constă în controlul existenţei sau inexistenţei vreunei interdicţii de intrare a persoanei respective într-o anumită țară sau dacă are interdicție de ședere, sau are numai o atenționare, care constituie, de fapt, cauza interdicției.

 

După depunerea cererii, Centrul Comun de Vize o trimite la Centrul Informațional al Ministerului Afacerilor Interne al Ungariei, care ia legătura cu toate țările. Sistemul este parțial automatizat. Astfel, unele informații se clarifică, parțial, prin telefon, de către poliție sau diverse organe ale Ministerelor de Interne, de obicei, ale țărilor Schengen.

 

Un termen anumit de oferire a răspunsurilor pentru acest tip de cereri depuse nu a fost fixat. De obicei, răspunsurile sînt primite în intervale de timp diferite. Sînt țări, de unde răspunsurile vin foarte repede și se întîmplă, benînțeles, ca din anumite motive, precum lipsă de informații etc. să nu fie primite foarte repede. Atunci trebuie să mai așteptăm puțin. Acest lucru nu se întîmplă prea des. Dacă perioada de așteptare depășește două săptămîni, îi sfătuim pe cetățeni să ne contacteze pentru a vedea care este situația, dar mai controlăm și noi,a menționat diplomatul.

 

Încercăm să răspundem cît mai curînd posibil la cereri. Procedura este următoarea: Oficiul respectiv din Ungaria primește răspunsurile de la polițiile MAI ale celorlalte țări Schengen (este supus verificării întreg spațiul Schengen), apoi responsabilii trimit imediat răspunsul CCEV, ca apoi Centrul să le dea răspunsul cetățenilor.

 

Cererea verificării SIS este gratuită pentru toți.

Se depune doar o cerere, completată pe un formular tip, de o singură pagină, unde se scriu doar datele personale ale persoanei.

 

Ce fel de informații primim?

Primim informațiile de bază: dacă persoana este sau nu pe această listă a spațiului Schengen, adică are vreo interdicție sau nu.

 

Dacă nu are interdicție, situația este foarte simplă. Persoana poate să călătorească în spațiul Schengen cu pașaportul biometric fără probleme sau cu un pașaport non-biometric cu o viză aplicată de către Centrul Comun de Vize.

 

Dacă persoana are interdicție, în răspunsul nostru este precizat faptul că interdicția este aplicată de o anumită țară sau de mai multe țări și dacă această interdicție este valabilă pe teritoriul unei anumite țări, sau este valabilă pe întreg spațiul SchengenÎn răspuns este indicat și organul sau oficiul (de obicei, Secţia de Poliție sau un alt organ al MAI), unde persoana poate să se adreseze personal, prin telefon, prin e-mail sau expediind o scrisoare pentru a afla perioada (de cînd pînă cînd) interdicției, motivul și cum poate fi anulată interdicția respectivă.

 

Răspunsul este oferit întotdeauna în două limbi: maghiară și moldovenească/română.

Dacă avem un răspuns pozitiv pentru cetățean (lipsă de interdicție), aceasta înseamnă că informația este actuală, inclusiv, pînă în data eliberării adeverinței.

 

De obicei, interdicțiile sînt aplicate din următoarele motive:

- Depășirea termenului de ședere de 90 de zile fără viză, permise pe parcursul a 180 de zile. Dacă persoana a depășit aceste 90 de zile va fi inclusă automat pe această listă, astfel fiindu-i aplicată interdicția;

- Dacă a săvîrșit o faptă ilegală într-o anumită țarăîi va fi aplicată, de asemenea, o interdicție;

- Dacă nu a achitat vreo amendă, chiar și în cazul amenzilor rutiere, poate fi inclus în listă de către organele statului, în care a săvîrșit încălcarea, astfel fiindu-i respinsă cererea de intrare în spațiul Schengen.

 

De obicei, cei care vin la noi știu că au interdicție. Eu i-aș sfătui pe acei care știu că ar putea avea vreo interdicție să vină și să depună o cerere pentru verificarea SIS, înainte de a pleca în călătorie, la o distanţa de cel puțin 800 de km pînă la frontiera Ungariei pentru a nu fi întorşi de acolo.

 

Cetățenii spun că și alte ambasade trimit pentru verificarea SIS solicitări la Ambasada Ungariei. Bineînțeles, Ambasada Ungariei stă la dispoziție și cu informații referitoare la întreg spațiul Schengen, nu numai la țările pe care le reprezentăm: 16+Ungaria, ci și la celelalte state ale spațiului Schengen. Sîntem la dispoziția cetățenilor ca să verificăm și alte țări, decît cele reprezentate de noi, bineînțeles, fără probleme. Aș zice chiar că nu respingem nici o cerere, nici nu avem dreptul.

 

 

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.