(VIDEO) AMNISTIEREA MOLDOVENILOR DIN RUSIA: RECOMANDĂRI CONTRADICTORII ALE MAEIE ȘI DIASPOREI

24.11.2014
Foto: viza.md

Cu referire la  „amnistierea” de către Serviciul Federal de Migraţie al Federaţiei Ruse a moldovenilor care au depăşit termenul de aflare pe teritoriul acestei țări şi doresc să revină în Republica Moldova în perioada 05 – 30 noiembrie 2014, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova a publicat următoarele precizări:

 

«Pînă în prezent, autorităţile Federaţiei Ruse nu au oferit, la solicitările părţii moldoveneşti, informaţii oficiale ce ar confirma stabilirea unor noi reguli şi perioada aplicării acestora. În context, MAEIE sugerează cetăţenilor, care intenţionează să țină cont de anunțul autorităților ruse din 5 noiembrie 2014, să consulte minuţios legislaţia în vigoare a Federaţiei Ruse la acest capitol. Totodată, MAEIE constată că în ultimele zile au fost înregistrate mai multe cazuri de aplicare a restricţiilor la intrarea cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul Federaţiei Ruse. MAEIE va continua comunicarea cu partea rusă în vederea clarificării situaţiei în cauză şi va reveni cu informaţii suplimentare»

 

Portalul Viza.md reamintește că conform precizărilor publicate de Congresul Diasporei Moldovenești din Rusia (CDM), amnistierea temporară nu se aplică categoriilor de migranți, cărora li s-a aplicat deja decizia de interdicție sau de expulzare din FR. "Amnistierea" se aplică cetățenilor Republicii Moldova, care la momentul deciziei, se aflau  pe teritoriul Federației Ruse (05 noiembrie 2014).

 

Orice cetățean al Republicii Moldova, indiferent de încălcarea pe care a săvîrșit-o (administrativă sau migrațională) poate beneficia de o amnistiere temporară. Pentru aceasta, este necesar ca persoanele să părăsească teritoriul Federației Ruse începînd cu 5 noiembrie până la 30 noiembrie inclusiv. Aceștia se pot întoarce înapoi  în Rusia din data de 1 decembrie 2014. Decizia luată va fi pusă în aplicare pentru toți cetățenii Republicii Moldova care au încălcări, cum de exemplu nu s-au înscris la evidență migrațională în termen de șapte zile lucrătoare; nu și-au procurat patentă, ori nu au achitat-o în termen ; nu și-au perfectat permisul de muncă; sau și-au perfectat acte ilegale;  ori nu a parasit la timp teritoriul FR, - a explicat CDM.

 

Inițiativa Serviciului Federal de Migrație oferă o oportunitate unică pentru toți migranții moldoveni de a se legaliza pe teritoriul Federației Ruse, avînd în vedere înasprirea legislației migraționale a FR, care se așteaptă la începutul anului 2015.

 

 

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.