(VIDEO) CE SE VA ÎNTÎMPLA CU DIASPORA DUPĂ REFORMAREA CANCELARIEI

15.08.2016
Ce se va întîmpla cu diaspora după reformarea Cancelariei
 

În luna iulie curent, Guvernul Republicii Moldova a aprobat o hotărîre care prevede reformarea Cancelariei de Stat.

 

În urma acestei reforme, Biroul pentru Relații cu Diaspora(BRD) urmează a fi transformat într-o subdiviziune a unui minister.

 

Ce avantaje și dezavantaje va aduce această schimbare, NOI.md a încercat să afle de la șefa BRD-ului, Olga Coptu.

 

Potrivit acesteia, reformarea Cancelariei de Stat va avea o mulțime de dezavantaje, dar cea mai importantă va fi reacția moldovenilor plecați peste hotare. Cu toate acestea, există și o parte bună a lucrurilor.

 

„Această reformă nu trebuie să afecteze Biroul pentru Relații cu Diaspora. Cred că locul BRD-ului este o structură aparte, care ar trebui să lucreze pentru cetățenii din afara țării, dar trebuie să lucreze nu cum se întîmpla pînă acum, la nivel central, ci trebuie să coboare ceva mai jos”, a declarat Olga Coptu pentru NOI.md.

 

Din perspectiva avantajelor, reforma Cancelariei va îmbunătăți situația BRD-ului. „Din punct de vedere al imaginii, țara noastră, la nivel global a avut doar de cîștigat. Moldova este exemplu pentru celelalte țări, în ceea ce ține de proiectele de migrație. BRD-ul nu este o povară fiscală, deoarece pentru diasporă sînt alocate surse relativ puține. Schimbarea într-o altă structură, nu presupune economisirea de bani. Chiar dacă sîntem puțini, nu cerem lărgirea personalului”, a subliniat șefa BRD.

 

Olga Coptu susține că, datorită colaborărilor pe care le are BRD-ul cu partenerii externi, statul are multe de cîștigat. „Trebuie să recunoaștem că și din punct de vedere politic, BRD-ul ar fi un avantaj pentru Moldova – o structură mai puternică și nicidecum diminuarea acesteia”, a conchis oficialul.

Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.