(VIDEO) CETĂȚENII A 129 DE STATE POT SOLICITA VIZA ELECTRONICĂ MOLDOVENEASCĂ

05.08.2014
Foto: viza.md

De la 1 august, cetățenii a 129 de state pot solicita on-line VIZA DE SCURT SEJUR (tip C) pentru Republica Moldova, accesînd portalul guvernamental www.evisa.gov.md.

 

Pentru obținerea vizei solicitanții vor completa cererea de eliberare în format electronic, la care se va atașa pachetul de acte scanate obligatorii pentru eliberarea vizei. În cazul în care cererea va fi aprobată, solicitanții vor putea achita taxa consulară, inclusiv, cu cardul bancar. După procesarea datelor viza va fi transmisă solicitanților prin e-mail. Cu documentul printat, deținătorii de viză pot intra pe teritoriul Republicii Moldova prin orice punct de trecere a frontierei. e-Visa este echivalentul vizei tradiționale și nu va fi inserată în pașaport.

 

e-Visa vine să compenseze acoperirea diplomatică a Republicii Moldova (39 de misiuni diplomatice), anulînd obligativitatea prezenței personale la ghișeu. În prezent, cetățenii a 129 de state au obligația de a deține viză la intrarea, ieșirea sau tranzitarea teritoriului Republicii Moldova. În anul 2013, ambasadele și consulatele moldovenești au eliberat aproximativ 15 mii de vize pentru cetățeni străini. Calitatea serviciilor consulare prestate de consulii moldoveni poate fi apreciată AICI.

 

 

 

Portalul Viza.md reamintește că -Viza de tip „C” (Viza de scurtă şedere) - se eliberează pentru o perioadă determinată, cu una sau mai multe şederi, a căror durată nu depăşeşte 90 de zile în decursul a 6 luni de la data primei intrări în ţară. Viza de scurtă şedere se acordă în următoarele scopuri:

 

misiune - străinilor care îndeplinesc funcţii în cadrul guvernelor, administraţiilor publice sau organizaţiilor internaţionale, precum şi celor care, prin scopul şederii lor în Republica Moldova, prezintă interes pentru relaţiile dintre ea şi statul de apartenenţă. Acest tip de viză se poate elibera şi membrilor de familie care îi însoţesc;

turism - străinilor care urmează să călătorească în Republica Moldova pentru motive turistice;

vizită - străinilor care intenţionează să se deplaseze în Republica Moldova în vizită la cetăţeni moldoveni sau la cetăţeni străini titulari de permise de şedere valabile;

afaceri - străinilor care intenţionează să călătorească în Republica Moldova în scopuri economice sau comerciale, pentru contracte ori tratative, pentru verificarea folosirii şi funcţionării bunurilor achiziţionate ori vîndute în cadrul contractelor comerciale şi de cooperare industrială, precum şi străinilor care sînt sau care urmează să devină asociaţi ori acţionari ai unei societăţi comerciale din Republica Moldova;

transport - străinilor care urmează să călătorească în perioade scurte, în scopul desfăşurării unor activităţi profesionale legate de transportul de mărfuri sau de transportul de persoane;

activităţi sportive - străinilor care urmează să intre în Republica Moldova pe o durată limitată în vederea participării la competiţii sportive;

activităţi culturale, ştiinţifice, umanitare, religioase, tratament medical de scurtă durată, alte activităţi care nu contravin legislaţiei Republicii Moldova - în condiţiile justificării prezenţei în Republica Moldova.

 

Viza de tip D (lungă ședere se va elibera în continuare la ambasadele și consulatele moldovenești în străinătate.

 

LISTA INTEGRALĂ a străinilor care nu au nevoie de viză la intrarea, ieşirea şi tranzitarea teritoriului Republicii Moldova poate fi vizualizată AICI.

LISTA INTEGRALĂ a străinilor care au obligaţia deţinerii unei vize la intrarea, ieşirea şi tranzitarea teritoriului Republicii Moldova poate fi vizualizată AICI.

CATEGORIILE de cetățeni străini care nu au nevoie de invitație pentru a obține viza moldovenească pot fi vizualizate AICI.

 

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.