(VIDEO) DATE DVS. PERSONALE. VERIFICAȚI, DACĂ AU FOST ACCESATE CORECT!

12.10.2015
Foto: viza.md

În scopul sporii nivelului de securitate și protecției datelor cu caracter personal, portalul Viza.md a realizat un interviu la subiect cu șeful Direcției juridice și relații cu publicul din cadrul Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP), Nicolae Lungu. Pe parcursul acestuia o să aflați mai multe despre:

 

- Cum verificăm corectitudinea și temeiul accesării datelor noastre personale de către funcționarii publici - Termenii de examinare a cererilor, taxe și temeiurile adresării unor astfel de cereri.

- Penalitățile prevăzute pentru acele persoane care au accesat fără temei datele personale ale cetățeanului

- Оperatorii datelor cu caracter personal.

- Autoritățile străine/consulatele străine care au acces la datele cu caracter personal ale moldovenilor

- Serviciile prestate de CNPDCP pentru public.

 

Înainte de vă propune să vizualizați materialul video realizat la CNPDCP, dorim să menționăm următoarele despre posibilitatea moldovenilor de a verifica corectitudinea accesării datelor de către entitățile publice sau private din Republica Moldova:

 

Persoanele care au accesat fără temei datele dvs. personale pot fi sancționate cu o amendă de pînă la 10 000 lei.

 

Cum îi verificăm?:

Primul pas ar fi determinarea resursei informaționale, fie ea de stat, fie una privată, de la care doriți să primiți informații referitoare la accesarea datelor Dvs. personale. Cele mai utilizate de către autoritățile publice și funcționarii publici sînt Registrele d Stat. Unul din cei mai mari operatori ai datelor cu caracter personal este ÎS «Registru».

 

Printre alți mari operatori se află Agenția Relații Funciare și Cadastru (Registrul de Stat al Bunurilor imobile); Registrul de Stat al Populației și Registrul de Stat al Transportului al căror deținător este Ministerul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor al Republicii Moldova și Registrul Criminologic și Criminalistic al cărui deținător este MAI al RM.

 

Avocații, executorii și notarii, consulii Republicii Moldova sînt, de asemenea, operatori ai datelor cu caracter personal!

 

Cererea:

Decideți de sine stătător unde depuneți cererea. Interesul dvs. pentru a afla astfel de informații poate fi simplu sau motivat de un careva motiv.

Cererea este examinată timp de 15 zile însă acest termen nu trebuie să depășească 30 de zile(termen prevăzut de legislație (Legea cu privire la accesul la informație) care urmează a fi indicat în cerere).

 

Taxe nu sînt percepute.

 

Operatorul este obligat să vă informeze despre reprezentanții cărei entități publice sau private (de ex. avocații) au prelucrat datele cu caracter personal. Dumneavoastră decideți de sine stătător, dacă au fost sau nu întemeiate acele operațiuni de prelucrare a datelor personale. Tot dvs. decideți de a formula în continuare cererea pentru a afla scopul și temeiul legal de prelucrare a datelor personale.

 

IMPORTANT: CNPDCP nu este un intermediar în realizarea dreptului dvs. de a fi informat. CNPDCP intervine la momentul în care dvs. ați epuizat căile de adresare (de realizare a dreptului dvs.).

 

Vizionare plăcută.

 

 

 

 

 

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.