(VIDEO) DIASPORA DIN ROMA ACCEPTĂ PROPUNEREA DE A DISCUTA IDENTITATEA NOASTRĂ NAȚIONALĂ

20.03.2015
Diaspora din Roma acceptă propunerea de a discuta identitatea noastră națională
Foto: viza.md

Președintele Asociației «Assomoldave» din or. Roma, Tatiana Nogailîc, într-un interviu oferit portalului Viza.md a acceptat propunerea Congresului Diasporei Moldovenești din Rusia de a discuta despre identitatea noastră națională.

 

«Eu accept propunerea colegilor din Rusia. Nu știu doar prin ce acțiuni văd ei realizarea acestei idei a lor. Tema identității naționale este una foarte acută, care dezbină nu numai diaspora dar și societatea în Republica Moldova. Înțeleg de ce colegii din Moscova au propus-o. Pentru că s-au simțit discriminați la alegeri. Ei au avut cele mai puține sedii electorale deschise.


Ar fi bine să organizăm o conferință on-line între liderii asociațiilor cu alte persoane și să se înceapă o discuție la tema dată.


Europa încearcă să aducă la conștiința noastră că avem o identitate europeană. Oricum, un italian care o să vină la Chișinău va spune că este italian, a menționat liderul diasporei moldovenești din or. Roma.


„Îmi pare rău că foarte mulți cetățeni care locuiesc în Republica Moldova sau care sînt plecați peste hotare, fiind cetățeni ai acestui stat spun că sînt de altă națiune. Națiune pentru mine înseamnă libertatea de a mă exprima, luînd în considerație valorile cu care am crescut, cultura pe care am avut-o de la părinți, de la această societate. Eu pot spune liber că sînt moldoveancă, fără sa încerc să-i dovedesc cuiva ceva, dat fiind faptul că am cetățenia acestui stat”, a adăugat Tatiana Nogailîc.

 

Reamintim că recent, Congresul Diasporei Moldovenești din Rusia a lansat pe rețelele de socializare apelul «Fiți mîndri că sînteţi moldoveni!», înaintînd propunerea de a discuta identitatea noastră națională, factorii care o influenţează, cum se formează și ce importanţă are? Poate fi oare considerat moldovean persoana, care avînd toate atributele de bază ale unui moldovean (precum: cunoașterea limbii, culturii, căsătoria cu o persoană de naționalitate moldovenească etc.), nu e conştientă însă de identitatea sa naţională, adică nu se consideră moldovean şi nu transmite, bineînţeles, conștiința identităţii noastre copiilor lui?


Vă propunem să urmăriți mai jos interviu integral al președintelui Asociației «AssoMoldave» din or. Roma, din care o să aflați mai multe informații utile și precizări despre:

1. Cele 15 direcții prioritare de activitate ale Guvernului сu privire la diasporă pentru următorii 4 ani

2. Propunerea diasporei moldovenești din Rusia de a discuta identitatea noastră națională

3. Problematica copiilor a căror părinţi sînt plecaţi la muncă în străinătate

4. Ajutoarele umanitare și necesitatea simplificării procedurii de transportare a acestora în R. Moldova

5. Coletele neînsoțite ale moldovenilor care continua să nu ajungă în Italia

6. Serviciul consular moldovenesc de la Roma și noul sediu al ambasadei

7. Cele 3 instanţe din R.Moldova responsabile de diasporă

 

 

 

 

Sursa: viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.