(VIDEO) DIASPORA MOLDOVENEASCĂ DIN RUSIA ATENȚIONEAZĂ MIGRANȚII SĂ NU PROCURE POLIȚE MEDICALE FALSE

26.12.2014
Foto: tass.ru

De la 1 ianuarie 2015, în Rusia va fi interzisă angajarea în cîmpul muncii fără polița medicală și certificatul care confirmă că persoana nu suferă de un șir de maladii.

 

În baza înțelegerii cu companiile de asigurări, conaționalii noștri vor putea la Congresul Diasporei Moldovenești (CDM) să-și perfecteze polița medicală în cadrul Programului de asigurare medicală benevolă, elaborată special pentru migranți încă în anul 2012, anunță serviciul de presă al CDM.

 

Potrivit președintelui CDM, Alexandr Kalinin, prețul poliței a rămas același și constituie 2580 de ruble (734 de lei la cursul de schimb actual).

 

„Problema constă în aceea că unele companii dubioase, care încearcă să se folosească de agiotajul legat de modificările legislative care vor intra în vigoare în anul 2015, au început să vîndă migranților documente false ale CDM care nu corespund cerințelor respective ale Codului muncii al Rusiei”, a declarat Kalinin.  

 

Potrivit lui Kalinin, la CDM s-au adresat cetățeni moldoveni care au procurat polițe medicale într-o firmă dubioasă din Moscova, iar cînd au mers să se angajeze în secția de cadre li s-a spus că documentul nu corespunde legislației Rusiei.

 

„Aceste persoane au fost sfătuite să se adreseze CDM de conaționalii care s-au angajat în aceeași firmă, dar și-au perfectat polița medicală la CDM. Este important de știut că polița poate fi procurată doar în Rusia, pentru că polițele medicale procurate în Moldova nu sînt valabile pe teritoriul Rusiei”, a explicat Alexandr Kalinin.  

 

Printre cerințele obligatorii care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2015 pentru legalizarea migranților se numără și prezența certificatului medical, care poate fi obținut pe teritoriul Rusiei, în instituțiile medicale acreditate. Cetățenii moldoveni pot obține lista acestor instituții în oficiile CDM.

 

Certificatul medical trebuie să confirme că persoana respectivă nu suferă de narcomanie și boli infecțioase care prezintă pericol pentru cei din jur. Lista bolilor respective a fost aprobată de Guvernul Federației Ruse și include lepra (boala Hansen), tuberculoza, sifilisul, lymphogranuloma venereum. De asemenea, migranții trebuie să prezinte certificatul care demosntrează că nu suferă de virusul imunodeficitar, în cazul în care permisul la muncă este eliberat pe o perioadă mai mare de 90 de zile.

 

Programul de asigurare benevolă în medicină pentru migranţi include serviciile medicale necesare în cazuri de traumatisme mecanice severe şi foarte severe ale ţesuturilor moi şi articulaţiilor, fracturi şi leziuni ale organelor interne; leziuni termice, inclusiv arsuri şi degerături de gradul 2, 3 şi 4; intoxicare cu monoxid de carbon, gaz de iluminare, acizi și baze, chimicale. Programul respectiv include şi servicii de repatriere, în caz de necesitate.

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: moldova.ms

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.