(VIDEO) INIȚIATIVA DE A ORGANIZA CONFERINȚA DESCHISĂ VINE IARĂȘI DIN PARTEA DIASPOREI

20.06.2014
Foto: viza.md

Inițiativa de a organiza Conferința Deschisă «Contribuția Diasporei la Dezvoltarea Ţării de Origine. Republica Moldova 2020» care va avea loc în perioada 26-27 august 2014 la Chișinău, vine iarăși din partea diasporei. Comunitățile noastre de moldoveni de peste hotare se consolidează și vin cu idei frumoase și aceasta ne bucură foarte mult, a declarat pentru VIZA.md Olga Coptu, membră a echipei organizatorice a evenimentului.

 

Echipa organizatorică întrunește reprezentanții diasporei din: Canada, Spania, Italia, Olanda, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Marea Britanie, SUA, etc.

 

Conferința are drept scop crearea unei platforme de comunicare între participanţi și public, valorificarea potențialului existent în mediul academic și printre diverși experți ai comunităților moldovenești din străinătate, precum și suplinirea unei necesități de consolidare a unui mecanism eficient de comunicare reciproc avantajos între Republica Moldova și cetățenii săi, aflați peste hotare, astfel încît ideile și practicile inovatoare identificate în țările de reședință ale migranților să fie implementate cu succes în Republica Moldova.

 

,,Probabil, în premieră, la eveniment vor fi nu numai reprezentanți ai Guvernului Republicii Moldova dar și reprezentanți ai asociațiilor obștești din Republica Moldova care vor dialoga cu asociațiile moldovenești din străinătate. „Pînă nu demult nu exista totuși o comunicare între asociațiile noastre diasporale cu asociațiile puternice în domeniul economic și politic din țara noastră. Nu știu din ce motiv, există asociații foarte puternice în Republica Moldova care preiau din practicile UE, au proiecte și granturi din aceste țări, dar nu au legături cu asociațiile moldovenești din străinătate. Astfel, încercăm să completăm această lacună.

 

Pînă în prezent, au dat curs apelului grupului de organizatori Academia de Științe a Moldovei, Biroul Relații Interetnice, ULIM, Organizația Internațională pentru Migrație, Reprezentanți ai Corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova etc. De asemenea, prima doamna a Republicii Moldova şi-a dat acordul de principiu să participe la deschiderea evenimentului.

 

La moment organizatorii sînt în așteptare ca instituția care se ocupă nemijlocit de diasporă BRD (Biroul pentru relații cu diaspora) să răspundă pozitiv la acest apel și să se implice în organizarea evenimentului devenind astfel un actor principal în organizarea acestei conferințe din motive evidente. BRD a fost contactat printre primii și sperăm că vor da curs invitației pentru că au și specialiști pe măsură care ar putea da un plus de valoare organizării acestei conferințe, a declarat Olga Coptu.

 

Conferința este deschisă pentru toată lumea, inclusiv pentru migranții moldoveni, reveniți în Republica Moldova în această perioadă de timp.

Persoane de contact: Olga Coptu (Chișinău), coptu.olga@gmail.com, 079502714; Corina Cojocaru (Chișinău), cojocaru_corinna@yahoo.com; Dorina Baltag (Olanda), dorina.baltag@gmail.com, +31681351719. Pertener media VIZA.md.

 

Vă propunem să aflați mai multe detalii despre obiectivele și continuitatea evenimentului din materialul video realizat de echipa Viza.md

 

 

 

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.