(VIDEO) MIGRANŢII MOLDOVENI VOR BENEFICIA DE GARANȚII SOCIALE

03.10.2014
Foto: livearad.ro

Moldova şi Lituania au semnat Acordul privind securitatea socială, care reglementează acordarea bilaterală a pensiilor, a ajutorului de deces şi a pensiilor de incapacitate de muncă. Astfel, documentul prevede că moldovenii încadraţi în câmpul muncii în Lituania vor putea primi pensie calculată pentru perioada de cotizare realizată în acest stat.

 

Acordul semnat de Moldova şi Lituania este al unsprezecelea document privind securitatea socială, încheiat până în prezent de ţara noastră. Anterior, Executivul de la Chişinău a semnat Acorduri de securitate socială cu România, Luxemburg, Austria, Estonia,Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Bulgaria şi Portugalia. În prezent, se duc negocieri cu Grecia, Italia, Spania şi se finalizează pregătirile pentru semnarea Acordului cu Turcia.

 

Fiecare stat contractant va achita partea de pensie calculată pentru perioada de muncă realizată pe teritoriul propriu şi o va transfera beneficiarului în statul lui de domiciliu.Acordul şi Aranjamentul Administrativ vor intra în vigoare conform procedurii, în a treizecea zi din data în care a avut loc schimbul instrumentelor de ratificare.

 

 

 

 

Sursa: moldovenii.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.