(VIDEO) MOLDOVENII CARE S-AU ÎNTORS ÎN REPUBLICA MOLDOVA AU DREPTUL LA O PENSIE DIN ITALIA!

10.03.2017
 

Pînă în prezent nu există un acord între Republica Moldova și Republica Italiană în domeniul protecției sociale care ar prevedea aspectele legate de pensii atît de importante pentru lucrătorii migranți.

 

Însă, moldovenii ar trebui să țină cont de următoarele posibilități la subiect pe care le oferă legislația italiană.

 

Astfel, Legea italiană prevede că persoanele/străinii (inclusiv moldovenii) care au ajuns la vîrsta de pensionare de 66 de ani și 3 luni (vîrsta de pensionare stabilită pentru anul 2015), care au plătit contribuții statului italian și s-au repatriat (s-au întors în Republica Moldova) au dreptul la o pensie din Italia.

 

Pentru aceasta, migranții moldoveni reîntorși urmează să-și deschidă un cont la oricare banca din Republica Moldova și să se adreseze la oficiul ACLI din or. Chișinău.

 

Actele necesare:

1.Pașaportul moldovenesc

2. Codul fiscal italian (codice fiscale)

 

Indiferent de faptul cît timp a lucrat cetățeanul, pensia îi va fi plătită, iar calculul pensiei se va face însă în corespundere cu perioada lucrată în Italia.

 

Adresa: or. Chișinău, str. Sfatul Țării 17/32, intrarea din strada Sciusev 102.

Telefon +373 22 23 83 63

Program de lucru cu publicul: 9.00 – 16.00

Pauză: 13.00- 14.00

De luni pînă vineri.

Serviciile sînt GRATUITE!

 

Moldovenii aflați în Italia pot adresa întrebări la subiect președintelui "AssoMoldave" din or. Roma, Tatiana Nogailic - tel: 0039 3294754598, Skype: nogailic

 

Pentru moldovenii cu cetățenie română procedura este mai complicată.

 

Propunem atenției Dumneavoastră următorul material video la subiect, realizat de Tatiana Nogailîc, președintele Asociației «Assomoldave» din or. Roma.

 

Cu titlu aparte, subliniem că încă din 24 mai 2012, autoritățile moldovenești au fost informate despre prevederile legislației italiene menționate mai sus și posibilitățile moldovenilor de a obține pensia din Italia. Semnalul italienilor la subiect a fost transmis la Roma pe parcursul consultărilor consulare între Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova şi Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Italiene.

 

 

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.