(VIDEO) MOLDOVENII VOR PUTEA MUNCI ÎN RUSIA, DACĂ AU O POLIȚĂ DE ASIGURARE MEDICALĂ

04.12.2014
Foto: goodfon.su

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat o lege care permite angajarea lucrătorilor migranți doar dacă dispun de poliță de asigurare medicală, potrivit TASS. Documentul completează Codul muncii cu un nou articol.

 

Document permite angajarea lucrătorilor migranți doar dacă au o poliță de asigurare medicală sau contract de prestare a serviciilor cu instituția medicală. O excepție este prevăzută numai pentru cazurile în care serviciile medicale sunt furnizate lucrătorului străin din contul angajatorului.

Conform modificărilor, angajatorul va fi obligat să disponibilizeze salariatul străin în cazul expirării poliței de asigurare medicală, permisului de muncă sau patentei. În acest caz, angajatul are dreptul de a solicita plăți compensatorii în suma cîștigului mediu de două săptămîni.

 

Totodată, reamintim că conform declarațiilor preşedintelui Congresului Diasporei Moldovenești din Rusia (CDM), Alexandr Kalinin, «nici o companie de asigurare din Moldova nu poate garanta valabilitatea poliţei de asigurare moldoveneşti (polița de asigurare medicală benevolă), cu respectarea tuturor cerințelor care sînt necesare pentru cetățenii care călătoresc în Federația Rusă. Poliţa (poliţa de asigurare medicală) poate fi valabilă pe ruta Chișinău-Moscova, dar nu mai mult. Este posibil ca poliţa să fie luată în considerare la trecerea frontierei. În cazul în care cetățeanul va prezenta polița de asigurare moldovenească, el nu-şi va putea perfecta nici un fel de documente permisive în Rusia (patentă, permis de muncă)”.

 

"În curînd, vor intra în vigoare noile modificări ale legislației ruse (de la 1 ianuarie 2015). Respectiv, cetățeanul Republicii Moldova, în afară de trecerea frontierei, în afară de aflarea pe teritoriul Federației Ruse, în cazul cînd va dori să se legalizeze, dacă va vrea să-şi perfecteze o patentă sau un permis de muncă, de la el se va solicita o poliță de asigurare medicală valabilă în Rusia", a menţionat Kalinin.

 

"În legătură cu aceasta, ne-am întîlnit cu companiile de asigurare din Republica Moldova și le-am explicat că, dacă doresc să-i ajute pe cetățeni, este necesară conlucrarea cu societățile de asigurare din Rusia. Din păcate, companiile de asigurări din Moldova au început să propună poliţe care "garantează acoperirea tuturor cazurilor, ce li se pot întîmpla în Rusia". Avem asupra noastră un PROTOCOL (a se vedea în anexă) , conform căruia cetățeanului i-a fost eliberată o decizie privind încălcarea administrativă. El deţinea poliţa, pe care o cumpărase suplimentar pentru a lucra în Rusia. Lui nu i s-a explicat că cu această poliţă el nu se va putea legaliza pentru a obține documente valabile (permis de muncă sau patentă). Lui i s-a spus că poliţa este valabilă în Rusia! De ce, atunci, SFM al Rusiei a emis decizia în cauză? În aceasta şi constă dificultatea: partea rusă nu recunoaște poliţa și vedem clar acest lucru.

 

"Încercați să vă adresaţi cu poliţa la orice instituție medicală în Rusia și să vedeţi cu ce probleme vă veţi confrunta. Poliţa trebuie să fie numai rusească. Deţinînd poliţa rusească veţi primi îngrijiri medicale foarte repede, iar cu orice altă poliţă străină, inclusiv din Republica Moldova, veţi avea mari dificultăţi. Sînt dispus să achit cheltuielile pentru un astfel de experiment (cazare, bilet de avion)".

 

 

 

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.