(VIDEO) NOI REGULI DE OBȚINERE A VIZELOR CHINEZE DE CĂTRE MOLDOVENI

11.11.2013
viza.md
 

Pînă nu demult viza turistică chineză putea fi obținută doar prin intermediul anumitor agenții turistice moldovenești acreditate pe lîngă Ambasada Republicii Populare Chineze în Republica Moldova.

 

Această practică a fost sistată odată ce a intrat în vigoare (în septembrie 2013) noua lege migrațională a Republicii Populare Chineze care a generat un șir de modificări legislative cu privire la intrarea și ieșirea cetățenilor străini în/din China, în special,în domeniul vizelor chineze ‒ a declarat domnul Wang Jikun, şeful Secției Consulare și Administrative a Ambasadei Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, într-un interviu acordat în exclusivitate portalului Viza.md.

 

Conform diplomatului chinez, modificările stabilesc proceduri noi de aplicare pentru viză,în plus, formalitățile de obţinere a vizelor au fost diversificate și simplificate. Astfel, actele pentru viza turistică pot fi depuse deja personal sau prin inetrmediul oricărei agenții turistice din Republica Moldova care colaborează cu agenția turistică chineză. Persoanele fizice (cetățeni ai RPC) și juridice din China pot invita în scop turistic cetățățenii străini. Aceleași posibilități le sînt oferite străinilor,care au permis de şedere permanentăîn China.

 

Invitația urmează să contință informații despre pesroana invitată (nume, prenume, data nașterii etc.), datasosirii și plecării, locul exact al destinației turistice, precum și datele de contact (telefon, adresa juridică) a solicitantului invitației, semnătura și ștampila etc. Doar grupurilor turistice li se condiționează depunerea actelor prin intermediul agențiilor turistice chineze. Acum moldovenii pot obține viza timp de 3 zile în cazul în care pachetul de documente este complet. În cazuri de urgență, viza poate fi eliberată în cîteva ore. Actele chineze ce confirmă scopul călătoriei pot fi prezentate prin fax. Prezentarea originalului invitației rămîne a fi valabilă pentru vizele de studii de lungă durată. Cetățenii Republicii Moldova sînt obligați să prezinte în original confirmarea înmtariculăriii la studii precum și copia documentului în cauză.

 

Referindu-se la regimul fără vize (pentru 72 de ore),oferit de China călătorilor din mai multestate,aflaţi în tranzit la Shanghai, Beijing, Guangzhou și Chengdu, şeful Secției Consulare Chineze de la Chișinău a menționat că pînă în prezent de aceste facilități nu beneficiază cetățenii Republicii Moldova,din cauza lipsei unui acord bilateral semnat dintre statele noastre.

 

Pe parcursul anului 2012, Ambasada Republicii Populare Chineze în Republica Moldova a eliberat 1812 vize.

 

Vă invităm să urmăriți interviul domnului Wang Jikun, care a oferit răspunsuri la întrebările formulate de Viza.md în baza mesajelor și apelurilor parvenite de la utilizatorii portalului nostru:

 

-Despre noile condiții de obțienere a vizei turistice chineze

-Pînă nu demult viza turistică chineză putea fi obținută doar prin intermediul anumitelor agenții turistice moldovenești acreditate pe lîngă ambasadă. Rămîne în vigoare această practică sau a fost sistată?

-Care sînt perspectivele facilitării regimului de vize dintre Republica Moldova și Republica Populară Chineză?

-Abolirea regimului de vize pentru cetățenii ambelor state. Se poartă discuții la acest subiect?

-Care este noua procedură de obținere a vizei de studii?

-Cum este mediatizată informația despre bursele de studii chineze oferite cetățenilor străini?

-Care sînt cele mai frecvente greșeli ale moldovenilor în procesul de aplicare pentru viza chineză?

-Care este numărul vizelor chineze eliberate cetățenilor Republicii Moldovaîn anul 2012 și primele 9 luni ale anului 2013?

-Oferă sau nu China un regim fără vize (timp de 72 de ore) călătorilor din RepublicaMoldova,aflaţi în tranzit prin Shanghai, Beijing, Guangzhou și Chengdu?

-Ce modificări cu relevanță pentru domeniul vizelor mai prevede noua lege migrațională a Republicii Populare Chineze?

 

Sursa: Viza.md

 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.