(VIDEO) PROBLEMELE CARE NU AU FOST DISCUTATE LA CONSULTĂRILE CONSULARE MOLDO-ROMÂNE

08.05.2015
Problemele care nu au fost discutate la consultările consulare moldo-române
Foto: viza.md

Ieri, la Chişinău, au avut loc consultări moldo-române în domeniul consular la nivel de şefi de servicii consulare din cadrul Ministerelor Afacerilor Externe din cele două state.


Conform comunicatului MAEIE, în cadrul consultărilor au fost examinate aspectele de bază ale cooperării între cele două state în domeniul consular, precum implementarea prevederilor Tratatului dintre Republica Moldova şi România privind asistenţa juridică în materie civilă şi penală, dar şi protejarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor pe teritoriul ambelor state.


Totodată, au fost discutate aspecte ce ţin de oportunitatea reglementării, printr-o decizie unilaterală a Republicii Moldova, a posibilităţii de intrare pe teritoriul ţării noastre pentru cetăţenii UE în baza cărţilor de identitate naţionale aflate în circulaţie.


Un alt subiect important s-a axat pe schimbul de informaţii privind experienţa părţilor în procesul de modernizare consulară. În acest sens, s-a evidenţiat importanţa perfecţionării şi îmbunătăţirii serviciilor consulare prestate cetăţenilor ambelor ţări.


Spre regret, comunicatul MAEIE nu conține informații dacă pe parcursul evenimentului vizat au fost abordate următoarele subiecte:

- Problematica coletăriei: Coletele neînsoțite ale moldovenilor continuă să nu ajungă în Italia, fiind oprite la frontiera cu România;
- Precizări referitoare la noile reguli de admitere temporară în UE a mijloacelor de transport, publicate recent de Ambasada României la Chișinău;
- Elaborarea în comun a unui mechanism de aplicarea a penalității administrative cetățenilor Republicii Moldova în România, cu posibilitatea de a achita pe loc amenda de circulație fără a fi retras permisul de conducere.


Reamintim că că adeseori cetățenilor Republicii Moldova care au încalcăt legislația rutieră în străinătate li se retrage permisul de conducere de către poliția locală. Ulterior, documentul este transmis prin canale diplomatice autorităților Republicii Moldova. În cazul României, returnarea permiselor moldovenești autorităților Republicii Moldova are loc cu întîrziere. Din această cauză, la întoarcere în Republica Moldova, unii șoferi moldoveni surprinși în astfel de circumstanțe, declară pierderea permisului de conducere și își perfectează unul nou.


De menționat că decizia privind privarea de dreptul de a conduce mijlocul de transport de către autoritățile române, nu are valoare juridică în Republica Moldova, deoarece Republica Moldova nu este parte la Convenția Europeană privind reprimirea contravențiilor rutiere.


Totodată, vă invităm să urmăriți mai jos informația despre posibilitatea ridicării în Republica Moldova a permiselor de conducere transmise din străinătate.

 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.