(VIDEO) PROCEDURA DE SELECTARE A CANDIDAȚILOR PENTRU MUNCĂ ÎN ISRAEL ESTE GRATUITĂ

18.02.2015
Procedura de selectare a candidaților pentru muncă în Israel este gratuită
Foto: viza.md

Conform prevederilor Acordului moldo-izraelian, procedura de selectare a potențialilor candidați pentru angajare în cîmpul muncii din Israel este gratuită, despre aceasta a declarat pentru Viza.md, Lilia Plugaru, şefa Secției Angajare peste hotare, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).


Depunerea cererii, precum și obținerea vizei este gratuită. Cetățenii Republicii Moldova suportă cheltuieli doar pentru obținerea cazierului judiciar, certificatului medical, precum și procurarea biletului de avion.

 

 

Totodată, portalul Viza.md reamintește că conform acordului sînt solicitaţi specialişti în următoarele domenii:
• cofraj de construcţie industrializată, cofraj din lemn,
• fierar betonist, îndoirea fierului, sudarea oțelului,
• plăcător cu plăci, acoperirea podelelor și pereților cu faianță,
• lucrări de tencuit.


Pentru primele trei profiluri cunoaşterea citirii planurilor de construcţii este obligatorie.

 

Candidaţii trebuie să corespundă următoarelor cerinţe:
• să fie cetăţeni ai Republicii Moldova;
• să nu fi lucrat anterior în Israel;
• să nu aibă rude de gradul întîi, care lucrează în Israel (cu excepţia fraţilor și surorilor);
• să nu aibă antecedente penale;
• să corespundă medical şi fizic pentru muncă intensivă în aer liber, în condiţiile climaterice din Israel, pentru executarea diferitor lucrări în domeniul construcţiilor, inclusiv lucru la înălţime.

 

Vor fi excluşi din lista doritorilor persoanele, care suferă de: tuberculoză, hepatită, sifilis, gonoree sau cei afectați de virusul HIV/SIDA.


După trecerea etapei de preselecție va urma pregătirea și întocmirea documentelor pentru obținerea vizei și călătoriei spre Statul Israel.


Fiecare candidat potențial va fi informat despre prevederile Acordului privind drepturile lucrătorilor moldoveni în Israel, condițiile de muncă și drepturile sociale, modalitatea de salarizare, asigurarea medicală, condițiile de cazare, implicit și despre prevederile contractului de muncă.


Persoanele selectate vor semna, înainte de plecare, contractul individual de muncă, în care vor fi indicate toate drepturile și obligațiile angajatorului și angajatului.


Lucrătorii moldoveni angajaţi în conformitate cu prezentul Acord, vor avea aceleaşi drepturi şi obligaţii de muncă ca şi lucrătorii băştinaşi şi se vor bucura de aceeaşi protecţie în conformitate cu legislaţia privind siguranţa la locul de muncă (concediu de odihnă plătit, concediu medical etc.).


De asemenea, lucrătorii vor fi protejaţi în conformitate cu legislaţia în domeniul securităţii sociale, în caz de accidente de muncă şi falimentul întreprinderii. Lucrătorii temporari din Republica Moldova au dreptul de a crea și de a fi membri ai uniunilor sindicale.


În baza prevederilor Acordului menționat, salariul minim brut lunar estimat pentru un muncitor în construcţii în Israel (înainte de deduceri şi taxe permise) este aproximativ 1.500 dolari SUA (1 dolar = 3.8 NIS) pentru 211 ore de lucru pe lună. Pentru fiecare oră suplimentară de lucru muncitorul va primi remunerare suplimentară, conform numărului de ore lucrate efectiv de către acesta.


Angajatorul va presta fiecărui lucrător o asigurare medicală pentru perioada de angajare în Israel.

 

Cetățenii Republicii Moldova, care doresc să muncească pe teritoriul Israelului urmează să țină cont de existența unor riscuri, și anume:
- Condițiile climaterice diferite de cele cu care s-au obișnuit;
- Lucrul la înălțime și la temperaturi ale aerului foarte înalte (pe timp de vară).

 


Sursa: Viza.md
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.