(VIDEO) SCHENGEN PIERDE DIN ȚĂRI

17.02.2016
 

Libera circulație a persoanelor în interiorul spațiului Schengen, care include 26 de țări europene, cedează în fața valului de migrație. Austria a anunțat, marți, că înăsprește regimul de control la frontierele cu Italia, Slovenia și Ungaria. În zilele următoare, autoritățile țării intenționează să introducă o cotă zilnică a numărului de refugiați care vor putea intra în Austria de pe teritoriul statelor vecine. De menționat că Austria a ridicat deja un gard de patru kilometri la granița cu Slovenia și intenționează să organizeze 12 puncte noi de control la frontieră.

 

La rîndul său, Guvernul Sloveniei a declarat că se aștepta la asemenea măsuri din partea țării vecine. Luni, fosta Republică Iugoslavă a declarat despre înăsprirea regimului de control la frontieră din partea sa.

 

 

Reamintim că "situația migranților în Europa nu afectează însă regimul fără vize cu UE". Acest lucru l-a declarat Valeriu Ostalep, directorul Institutului de Directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice şi Securitate, în cadrul emisiunii "Moldovenii în străinătate".

 

 

Foto: viza.md

"Faptul că ei încearcă să revizuiască anumite reguli Schengen sînt mai mult de natură tehnică. Deci, dacă pînă acum traversați cu mașina Ungaria, întreptîndu-vă spre Slovacia, trecînd pe teritoriul vămii vechi, acum, teoretic, este vorba despre faptul că acolo se face totuși control (sînt verificate pașapoartele etc.). Dar acest lucru se referă mai mult la situația din cadrul UE. Fiecare țară în parte va efectua separat controale la frontieră, reieșind din interesele sale. Dar acest lucru nu se referă doar la cetățenii Moldovei sau la vreo anume țară".

 

 

Acest lucru nu va avea nici o importanță, decît, posibil, pentru acei care călătoresc cu autobuzul sau cu mașina. Ei vor fi supuși unor verificări suplimentare, care nu se referă, în mod special, la moldoveni, ci la toți cetățenii. Dacă dvs. călătoriți cu avionul sau cu trenul, atunci, cu siguranță, nu va trebui să treceți prin procedurile de care vorbeam mai sus", a subliniat Ostalep.

 

Сeva mai devreme Gyula Levente Sass, şeful Secției Consulare a Ambasadei Ungariei la Chișinău a declarat că în condițiile suspendării temporare de către Austria a acordului Schengen regimul de călătorie pentru moldoveni nu a suferit modificări. Măsurile prevăzute de Austria nu se referă la cetățenii Republicii Moldova.

 

Foto: viza.md

Cetățenii Republicii Moldova, titulari ai pașapoartelor biometrice pot beneficia în continuare de regimul liberalizat de vize pentru a călători în Austria. Totodată, diplomatul a menționat că suspendarea acordului Schengen de către Austria poate atrage un control mai riguros la intrarea în țară.

 

Astfel, este binevenit ca cetățenii să dețină documentele necesare care demonstrează scopul călătoriei (pașaport biometric valabil, bilet tur-retur, asigurare medicală pentru călătorii în străinătate, rezervare de hotel, dovada mijloacelor financiare, procură în cazul călătoriei cu mașina care nu vă aparține + cartea verde etc.).

 

 

Condițiile de călătorie fără vize în UE pot fi vizualizate AICI.

 

 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.