VIZA DE LUNGĂ ŞEDERE TIP D

 

Cetăţenii Republicii Moldova au nevoie de viză pentru a călători în Cehia. În cazul în care intenţionaţi să solicitaţi o viză de lungă ședere, este nevoie de o programare obligatorie. Programarea pentru depunerea actelor pentru vize de lunga durată se face numai pe site-ul www.visapoint.eu.

Formularul de cerere

Documente necesare: 

 

Taxe:aprox. 100,- EUR (în funcţie de cursul valutar valabil în ziua depunerii actelor)

Cazierul juridic din Republica Cehă - aprox. 8,- EUR

 

Termeni de obţinere a rezultatelor: reunire cu familia - 270 zile, permis permanent de şedere – 270 zile, contract de muncă – 120 zile, viză studenţească – 60 zile.

 

Certificat medical - solicitanţii de vize cu termenul de peste 90 de zile sunt nevoiţi să prezinte la momentul depunerii actelor certificatul medical care confirmă lipsa bolilor infecţioase tuberculoza şi sifilis. Certificatul poate fi obţinut la Instituţia medico-sanitară publica „Spitalul Clinic al Ministerului Sănătăţii” de pe str. Puşkin, 51, or. Chişinău sau de altă instituţie medicală din localitatea unde aveţi domiciliul. La momentul depunerii actelor certificatul trebuie să fie tradus în limba cehă şi întărit notarial. Certificatul medical este valabil 3 luni.

 

Asigurare medicală pentru solicitanţii de viză de lungă durată sau de permise de lungă şedere sau şedere permanentă

În legătură cu schimbările Legii nr. 326/1999 cu privire la şederea străinilor pe teritoriul Republicii Cehe s-au modifică cerinţele pentru poliţa de asigurare medicală pentru călătorii în străinătate care trebuie să fie prezentată de către fiecare solicitant de viză în momentul ridicării vizei pentru toată perioada şederii pe teritoriul Republicii Cehe.

-Se măreşte suma asigurată la 60 000,- EUR.

-Contractul de asigurare medicală poate fi încheiat cu companie de asigurări din Republica Cehă (eventual din alt stat-membru al UE sau al SEE) sau din ţara de origine a solicitantului, resp. ţara unde are permis de şedere.

-În cazul în care poliţa, precum şi condiţiile de asigurare nu sunt scrise în limba cehă, acestea trebuie să fie traduse în cehă de către un traducător autorizat.

-Împreună cu poliţa şi condiţiile de asigurare se prezintă şi bon de plată.

-Contractul de asigurare trebuie să fie încheiat fără franşiză (parte din despăgubirea de asigurare totală, suportată de asigurat).

-Poliţa de asigurare trebuie să acopere cheltuielile legate de o îmbolnăvire survenită neaşteptat şi imprevizibil, inclusiv repatrierea bolnavului sau, în cazul decesului, transportarea cadavrului în ţara de reşedinţă a asiguratului. Condiţiile de asigurare nu trebuie să excludă accidentele produse intenţionat de asigurat ori care au rezultat în urma comiterii unor infracţiuni de către acesta, nici accidentele parvenite în urma consumului de alcool, droguri sau substanţe stupefiante sau halucinogene.

-Solicitantul prezintă obligatoriu originalul poliţei şi condiţiilor de asigurare, precum şi copiile acestor documente.

 

IMPORTANT: Problemele ce ţin de angajare şi şedere pe teritoriul Republicii Cehe se precaută de către Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Cehe în baza legii nr. 2/1969. Informaţie suplimentară puteţi găsi pe sit-ul MAI al Republicii Cehe, în diferite limbi, pe adresa www.mvcr.cz.  Decizia privind şederea  pe un termen de peste 90 de zile pe teritoriul Republicii Cehe (în baza contractului de muncă, a locului permanent de trai, ş.a.) ţine de competenţa Ministerului de Interne al Republicii Cehe. Solicitantul de viză trebuie personal să depună cererea de eliberare a vizei.

 

Toate cererile de eliberare a vizelor de lungă şedere sînt transmise pentru prelucrare Ministerului de Interne al Republicii Cehe, unde este verificată veridicitatea fiecărui act. După verificarea actelor, rezultatele privind obţinerea vizelor sînt transmise la Secţia Consulară a Ambasadei Republicii Cehe la Chişinău, care vă şi informează despre rezultatul obţinut. Pentru obţinerea vizei este necesar ca cetăţenii să prezinte la Direcţia Consulară asigurarea medicală pentru perioada aflării pe teritoriul Republicii Cehe de la o companie de asigurări din Cehia sau Republica Moldova care au autorizaţia respectivă.

 

Decizia (pozitivă sau negativă) este irevocabilă şi Direcţia Consulară nu este competentă de a influenţa asupra acestei decizii.

 

In timpul depunerii actelor vi se poate cere să semnaţi un act sau mai multe în limba cehă, care este singura limbă în care poate fi menit procesul administrativ de acordarea vizei sau permisului de şedere. Prin urmare, ar fi bine să fiţi însoţiţi la întrevederea din ambasada cu o persoană care cunoaşte limba cehă, deoarece angajaţii ambasadei nu pot asigura serviciul de traducerea actelor eliberate în cehă.

Taxă consulară
100EUR
Unde ne adresăm: 

Ambasada Cehiei în Republica Moldova

Ambasada Cehiei în Republica Moldova

Adresa: Str. Moara Roşie 23; Chişinău; Republica Moldova

E-mail: chisinau@embassy.mzv.cz

Website: www.mzv.cz

Tel.: (373) 22 20 99 42- recepţia

Tel.: (373) 22 20 99 33- secţia consulară

Fax: (373) 22 29 64 37/ (373) 22 20 99 44 - secţia consulară 

Telefon de apel în cazuri urgente numai pentru cetăţeni cehi  (373) 079707999

Program de primire a publicului:
Luni 8.30-12.00
Miercuri 8.30-12.00
Joi 8.30-12.00

Program de eliberare a vizelor:
 Luni- 14.00-16.00
Miercuri 14.00-16.00
Joi 14.00-16.00

Nu sunt voturi încă
4.35
Medie: 4.4 (3 voturi)

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.