ÎNTREBARILE UTILIZATORILOR

Regimul liberalizat de vize se aplică pentru statele membre ale UE, cu excepţia Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei.

Statele membre ale UE care vor aplica regimul liberalizat de vize sînt:

 

-statele membre ale UE ce fac parte din spaţiul Schengen: Portugalia, Spania, Franţa, Germania, Belgia, Luxemburg, Olanda, Italia, Danemarca, Suedia, Finlanda, Austria, Grecia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Republica Cehă, Letonia, Lituania, Estonia şi Malta.

-statele membre ale UE, care nu deţin statutul deplin de stat membru Schengen (cele care nu sînt parte componentă a spaţiului Schengen fără graniţe interne): la moment: Cipru, Croaţia, România şi Bulgaria.

 

Regimul liberalizat de vize este valabil şi pentru statele asociate ale spaţiului Schengen: Islanda, Liechtenstein, Norwegia şi Eleveţia.

Între statele Schengen nu există control la frontierile interne. Există control doar la frontierile statelor Schengen cu Cipru, Croaţia, Bulgaria, precum şi România.

Cetăţenii moldoveni sînt obligaţi să deţină permanent asupra sa paşaportul pe întreaga perioadă a şederii, dat fiind faptul că reglementările naţionale din statele membre ale spaţiului Schengen permit efectuarea controalelor ad-hoc.

Un alt serviciu al Centrului Comun de Eliberare a Vizelor (CCEV) din cadrul Ambasadei Ungariei este eliberarea adeverințelor privind diferitele interdicții care le sînt aplicate cetățenilor Republicii Moldova sau rezidenților, aflaţi în Republica Moldova (cu pașapoarte ucrainene, rusești etc.), doritori de a călători în spațiul Schengen.

Vă recomandăm să priviți următorul material video realizat de Viza.md

 

Situația migranților în Europa nu afectează regimul fără vize cu UE. Acest lucru l-a declarat Valeriu Ostalep, directorul Institutului de Directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice şi Securitate în cadrul emisiunii "Moldovenii în străinătate".

 

"Faptul că ei încearcă să revizuiască anumite reguli Schengen sînt mai mult de natură tehnică. Deci, dacă pînă acum traversați cu mașina Ungaria întreptîndu-vă spre Slovacia, trecînd pe teritoriul vămii vechi, acum, teoretic, este vorba despre faptul că acolo se face totuși control (sînt verificate pașapoartele etc.). Dar acest lucru se referă mai mult la situația din cadrul UE. Fiecare țară în parte va efectua separat controale la frontieră, reieșind din interesele sale. Dar acest lucru nu se referă doar la cetățenii Moldovei sau la vreo anume țară".

 

Acest lucru nu va avea nici o importanță, decît, posibil, pentru acei care călătoresc cu autobuzul sau cu mașina. Ei vor fi supuși unor verificări suplimentare, care nu se referă, în mod special, la moldoveni, ci la toți cetățenii. Dacă dvs. călătoriți cu avionul sau cu trenul, atunci, cu siguranță, nu va trebui să treceți prin procedurile de care vorbeam mai sus", a subliniat Ostalep.

 

 

 

 

Sursa: moldovenii.md