Poşta
Înregistrare Aţi uitat parola?

RÎUL BÎC, PE CALE DE DISPARIŢIE (VIDEO)

20.04.2018
 

Unul dintre cele mai mari rîuri din Republica Moldova – Bîc, care se întinde pe o suprafaţă de 155 km şi curge prin trei raioane ale ţării, avînd mai mulţi afluienţi, a ajuns în 2018 să fie pe cale de dispariţie, avînd o apă extrem de poluată şi fiind neglijat în totalitate.


Anume din aceste considerente un grup de voluntari ai Fundaţiei pentru Dezvoltare Ecologică „Ecodava” au iniţiat o serie de expediţii de la izvorul rîului şi pînă la Chişinău, pentru a depista focarele de poluare ale rîului şi pentru a sensibiliza atît societatea, cît şi autorităţile.

 

Chiar din prima expediţie, în apropierea satelor Peticeni şi Novaci, a fost depistat un baraj care stopează în totalitate curgerea rîului. Iar oraşul Călăraşi este invadat de canale prin care se scurg deşeuri menajere direct în rîu.


Totodată, voluntarii au întîlnit kilometri întregi unde rîul Bîc pur şi simplu nu există, iar lacul Ghidighici se înămoleşte şi are un aspect degradant.

Voluntarii de la „Ecodava” se implică la maximum în soluţionarea problemelor depistate, lichidînd gunoiştile, sesizînd organele competente şi plantînd copaci în albia rîului.

Acest pas nu este decît o mică contribuţie la schimbarea situaţiei agravante a rîului Bîc. Pentru a salva cu adevărat rîul, este nevoie de implicarea activă a societăţii, de crearea unui buget destinat în special rîului Bîc.

Acest rîu poate fi salvat! Implică-te şi tu!

Partener general: DAAC HERMES

Partener media: NOI.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.