ÎN ANUL 2012, NUMĂRUL SOLICITANȚILOR DE AZIL ÎN MOLDOVA S-A MAJORAT DE 3,5 ORI

11.01.2013
Foto: spletnik.ru

În anul 2012, 153 de cetăţeni străini au solicitat azil în R.Moldova, de 3,5 ori mai mulţi decît în anul 2011.

 

Solicitat de Agenţia "Infotag", directorul adjunct al Biroului Migraţie şi Azil de pe lîngă Ministerul Afacerilor Interne, Ecaterina Silvestru, a precizat că din numărul total al solicitanţilor de azil 60% provin din Siria, în legătură cu conflictul armat din această ţară; un număr mare de solicitanţi de azil sînt din Afganistan, Irak, Pakistan, Bangladesh, Palestina, Turcia şi Israel. Pînă la 1 ianuarie curent, cererile a 78 persoane au fost procesate şi acestea aşteaptă să primească statutul de refugiat. Cele mai multe persoane solicită azil politic în Moldova, din cauza că sînt persecutate în ţările lor din diverse motive, în special politice şi religioase.

 

Silvestru a comunicat că tot pe parcursul anului trecut, 27 de persoane au primit statut de refugiat, în timp ce cererile altor 49 de persoane au fost respinse, pentru că nu au întrunit criteriile prevăzute de legislaţie.

 

Imediat cum ajung în Moldova, refugiaţii sînt, în primul rînd, cazaţi gratuit la Centrul de cazare pentru migranţi şi refugiaţi de pe lîngă Aeroportul Internaţional Chişinău şi asiguraţi cu buletine de identitate şi alte acte necesare. De asemenea, ei primesc lunar îndemnizaţii în valoare de 650 lei, timp de 6 luni de persoană, după care acest ajutor se plăteşte doar persoanelor vulnerabile: invalizilor sau persoanelor în vîrstă.

 

După anul 2001, peste 1,4 mii de persoane s-au refugiat în Moldova.

 

Sursa: noi.md
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.