ÎN MOLDOVA CREȘTE NUMĂRUL REFUGIAȚILOR DIN UCRAINA

10.03.2015
În Moldova crește numărul refugiaților din Ucraina
Foto: viza.md

Şi-au lăsat casele, bunurile agonisite de o viaţă şi au părăsit estul Ucrainei, unde războiul a şters totul în cale. De câteva luni, Republica Moldova a devenit a doua casă pentru mai mulţi ucraineni care au solicitat statut de refugiat. Aici, aceştia încearcă să uite ororile războiului şi să-şi ia viaţa de la capăt, transmite Mesager.

 

Ala Muscenco, la cei 50 de ani ai săi, a ajuns pe drumuri. Autorităţile din Drochia i-au oferit o căsuță unde stă cu chirie. Femeia spune că i-a fost extrem de greu să ia viața de la zero într-o altă țară, dar e sigură că a făcut cea mai bună decizie, pentru ea şi pentru fiul său.

 

„Am locuit o lună într-un subsol, după aceasta, într-un centru pentru refugiați, dar nu doream o asemenea viață - sa aud în fiecare zi sute de bombe îndreptate spre noi. Am fugit prin păduri, câmpuri și într-un final am ajuns în Moldova", povestește refugiata.

 

În Ucraina, Ala Muscenco avea o carieră frumoasă în domeniul culturii. În Moldova nu şi-a găsit încă un loc de muncă, aşa că s-a bucurat atunci când a fost solicitată pentru a avea grijă de o vecină mai în vârstă. A învățat deja şi câteva fraze în limba română. „Mă străduiesc să învăț, să mă integrez. Orașul natal din Ucraina aproape că a fost distrus și voi încerca să iau viața de la capăt aici", afirmă Ala Muscenco.

 

Soțul Alei Muscenco a decedat în timpul unui bombardament, iar în afară de feciorul care s-a stabilit la Chișinău nu mai are pe nimeni. „Nu știu ce se întâmplă acum în zona unde am locuit. Unica veste pe care am aflat-o este despre o familie care a fost omorâtă", spune femeia.

 

De la începutul conflictului armat din estul Ucrainei, în Republica Moldova au fost înregistrate sute de solicitări de azil. Zeci de ucraineni beneficiază deja de protecție din partea statului.

 

Portalul Viza.md reamintește că Cetățenii străini sosiți în scopul reîntregirei familiei, imigranţii la muncă, străinii sosiţi la studii, străinii sosiţi pentru activităţi umanitare şi religioase, străinii sosiţi pentru tratament medical, balneosanatorial, străinii care au primit statut de refugiat, străinii beneficiari de protectie, repatriaţii și apatrizii pot beneficia de serviciile Ghișeului unic pentru documentara cetățenilor străini, creat în cadrul Biroului Migrație și Azil al Ministerului Afacerilor Internele. Informatii utile la subiect pot fi vizualizate AICI.

 

Informatii despre serviciile consulare moldovenești prestate cetățenilor străini pe teritoriul Republicii Moldova pot fi vizualizate AICI.

 

Sursa: moldovenii.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.