ÎNCEPÎND CU 1 IULIE VIZA PENTRU AUSTRALIA ESTE MULT MAI SCUMPĂ

09.07.2013
Foto: migratie.md

De la 1 iulie Departamentul de Imigrare și Cetățenie din Australia a introdus noi taxe pentru viză, astfel încît pentru anumite categorii de vize trebuie să plătim mult mai mult. O taxă suplimentară se va achita şi pentru chestionarul, trimis pe hîrtie şi nu în format electronic.

 

Precum şi pentru cea de a doua viza, documentele pentru care solicitantul le va depune deja în Australia. În anul 2011 Guvernul australian şi-a anunțat intenția de a introduce dеjаde la 1 iulie 2013, noile taxe pentru viză, contînd să atragă fonduri suplimentare la buget (conform prognozelor, timp de patru ani se va reuşi colectarea a 613 milioane de dolari australieni).

 

Interesant este faptul că pînă cînd Departamentul de Imigrare calculează posibilele profituri, autoritățile turistice ale ţării, reprezentanții comunității de afaceri și a organizațiilor responsabile pentru studiile străinilor în Australia, vorbesc de pierderile la care se așteaptă în mod inevitabil în aceste industrii. Dar, întîi de toate să vedem cum se vor schimba lucrurile.

 

Conform informaţiilor de pe site-ul Ambasadei Australiei de la Moscova, începînd cu data de 1 iulie, taxa pentru viză ‒ suma care trebuie plătită pentru cererea de viză va fi percepută pentru fiecare solicitant în parte, atît în cazuri individuale, cît şi atunci cînd este vorba de cererile din partea unui grup comun pentru vize, indiferent de tipul de vize.

 

„În funcție de circumstanțele dvs.,taxa pentru viză va consta din plăți de diferite tipuri. Vă rugăm să consultați site-ul Departamentului de Imigrare și Cetățenie pentru a obține informații complete despre aceste noi modificări introduse”, ‒ se spune în comunicatul Ambasadei.

 

Pe site-ul Departamentului de Imigrare și Cetățenie se spune că de la 1 iulie, valoarea totală a taxei de viză va include cîteva componente: în funcție de numărul solicitanților din declarația comună, vîrsta fiecărui solicitant, metodei de înaintare a cererii de viză (prin Internet, pe hîrtie, persoanal), locul depunerii cererii (în Australia sau peste hotarele ei), precum şi conform istoriei vizei. Taxa pentru viză va include:

 

‒ taxa de bază pentru viză (prețurile, pe care solicitantul de bază o va plăti pentru cererea lui);
‒ taxa pentru viza suplimentară (prețul, pe care îl va plăti aparte fiecare solicitant inclus în cererea comună pentru viză). Suma depinde de vîrsta solicitantului și categoria de viză, iar aceasta se va adauga la taxa de bază colectată;

 

Taxa suplimentară se ia şi pentru depunerea cererii nu prin intermediul internetului. Suma fiind de 80 de dolari australieni şi va fi solicitată pentru fiecare tip de cerere, în cazul cînd pentru tipul de viză ales este posibil să se depună cererea de viză prin intermediul Internetului, pe portalul www.immi.gov.au. Însă solicitantul hotărăşte cum să depună chestionarul de viză: pe hîrtie, expediind-o prin fax, poşta electronică, prin intermediul curierului sau personal.

 

În plus:

‒ 900 $ va fi obligat să-i plătească solicitantul pentru viza de categoria 457 pentru un partener aflat la întreţinere în cazul mutării respectivului cu traiul în țară;

– 225 $– taxa pentru fiecare copil aflat la întreținere cu vîrsta de pînă la 18 ani, pe care-l va aduce cu el în Australia candidatul pentru viza de categoria 457;

$700 ‒ taxa suplimentară, pe care va trebui să o plătească solicitantul, care s-a adresat pentru pentru a obţine viza de orice tip (studenţească, turistică), aflîndu-se pe teritoriul Australiei.

 

Ambasada Australiei la Moscova a avertizat, de asemenea, solicitanții despre faptul că personalul din cadrul misiunii diplomatice nu poate acorda ajutor la efectuarea calculului taxei pentru viză.

 

La calculul taxei totale vă poate ajuta tabelul prețurilor (proposed Visa Pricing Table), din care solicitantul poate afla toate cheltuielile, legate de obținerea vizei din categoria solicitată. În cazul depunerii cererii on-line prin intermediul site-ului web al Departamentului, serviciul on-line însuşi va calcula costul final. Cum se procedează în cazul cînd solicitantul nu are acces la internet? Departamentul îi poate trimite la cerere o copie a tabelului.

 

Răspunzînd lacele mai frecvente întrebări apărute referitor la motivul pentru care e nevoie de schimbarea taxelor de viză, Departamentul de Imigrare atestă faptul, că reforma prețurilor va face ca vizele australiene să corespundă nivelului altor țări precum Canada, Statele Unite și Marea Britanie. "Marea majoritate a solicitanților, dintre acei care deja au plătit taxa pentru viză pentru fiecare persoană în parte nu vor vedea nici o schimbare" – se indică în raportul Departamentului. Inovaţia, de asemenea, nu-i va viza pe refugiații și solicitanții de vize umanitare.

 

Vă reamintim că începînd cu 1 iulie 2012, cetăţenii Republicii Moldova pot beneficia de un regim facilitat de vize în scopul efectuării călătoriilor în Australia. Prezenţa personală la depunerea cererii de viză la sediul Ambasadei Australiei la Moscova, precum şi prezentarea în original a paşaportului nu mai sînt condiţii obligatorii.

 

Cetăţenii interesaţi de obţinerea vizei de intrare în Australia pot aplica on-line, expediind cererea şi copiile documentelor necesare la Ambasada Australiei la Moscova.  Tot on-line sînt informaţi solicitanţii şi despre decizia privind acordarea vizei. Confirmarea on-line de acordare a vizei parvenită de la Ambasada Australiei urmează a fi imprimată şi prezentată împreună cu paşaportul la ambarcare în aeroport.

 

Decizia Departamentului de Imigrare şi Cetăţenie al Guvernului Australiei, va fi inclusă automat în sistemul avansat de înregistrare a călătorilor (Advance Passanger Processing System), acest sistem fiind accesibil în toate aeroporturile internaţionale.

 

Potrivit  acordului, cetăţenii Republicii Moldova şi rezidenţii vor fi supuşi controlului la frontieră în baza confirmării parvenite de la Ambasada Australiei şi a datelor care vor figura automat în sistemul electronic. Informaţiile adiţionale despre pachetul de documente necesare pentru noua procedură facilitată de obţinere a vizelor pot fi vizualizate pe site-ul Ambasadei Australiei în Republica Moldova, cu sediul la Moscova, la adresa următoare: www.russia.embassy.gov.au

 

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.