ÎNTOARCEREA MIGRANȚILOR MOLDOVENI ÎN REPUBLICA MOLDOVA. MIT SAU REALITATE?

25.06.2013
Foto: lori.ru

Nu mai rămîne nimeni surprins, atunci cînd aude vorbindu-se în graiul nostru moldovenesc şi mai ales simte accentul nostru în diferite limbi în aproape orice colț al lumii. Ai noştri sînt peste tot, căci ei călătoresc activ prin toată lumea. Unii călătoresc pentru distracție şi relaxare, alții pleacă să studieze în străinătate sau pentru a-şi vizita rudele.

 

O altă categorie aparte a cetățenilor în procesul de emigrare deja lucrează și locuiesc în alte țări. Potrivit statisticilor, în prezent, cea mai mare din populația activă a ţării lucrează în străinătate. Mulți dintre ei au reușit să obțină permise de ședere și cetățenia diferitor țări, alte categorii se află în procesul de legalizare a șederii lor.

 

În ciuda situației economice instabile din diferite țări, majoritatea migranților moldoveni preferă să se întoarcă doar temporar în Patrie.

Există şi de acei care se reîntorc pentru totdeauna în Republica Moldova, din cauza unor realități economice și circumstanțelor în care au fost surpirnși în țările de reședință.

 

„Cu 5-6 ani în urmă, cînd concetăţenii noştri erau novici în anumite ţări, dragostea, dorul de Moldova, de cei rămaşi acasă era mare şi dorinţa de revenire la fel. Acum însă ei s-au acomodat, unii şi-au reîntregit familiile în străinătate. Cu cît trece timpul cu atît dorinţa de a reveni acasă este mai mică. Mulţi spun că vor reveni atunci cînd vor îmbătrîni, cînd vor fi la vîrsta de pensionare, alţii atunci cînd nivelul de trai din Moldova va fi similar cu cel din ţările unde sînt acum. Este o tragedie că ţara se depopulează”, ‒ a declarat recent Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei al Republicii Moldova într-un interviu pentru portalul moldova.org.

 

Totodată,  ultimele cercetări desfăşurate în cadrul proiectului Uniunii Europene „Susținerea implementării componentei migrație" arată că moldovenii  se detaşează tot mai mult de ţara de baştină: aproximativ două cincimi din moldovenii, care s-au stabilit în Rusia, nu au de gînd să se reîntoarcă acasă, intenţionînd să rămînă acolo şi să obţină cetăţenia acestei ţări. În timp ce în rîndul migranţilor intervievaţi în ţările UE, mai puţin de o cincime intenţionează să revină la baştină în următorii cîţiva ani.

 

La rîndul său, portalul Viza.md invită toţi utilizatorii să participe activ la un alt sondaj al nostru cu privire la reîntoarcerea migranților moldoveni în Patria lor!

Votaţi pe site-ul: www.viza.md - opinia dvs. contează!

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.