СĂLĂTORII ÎN TIMPUL SARCINII

03.01.2014
Foto: migros.ch

Sarcina ‒ nu este un motiv de a renunţa la plăcerile călătoriilor, ci dimpotrivă, e tocmai timpul potrivit ca să Vă răsfățați. De aceea, dacă vă simțiți bine și nu există careva contraindicații, călătoriile și sarcina sînt compatibile, pe deplin. Pentru ca odihna să fie plăcută și utilă la maxim, înainte de a pleca, consultaţi-vă neapărat cu medicul dumneavoastră și acordaţi o atenție deosebită mai multor aspecte.

 

În ce trimestru al sarcinii puteţi călători? Cel mai potrivit moment pentru călătoriile viitoarelor mămici este al doilea trimestru, de la 14 pînă la 26 de săptămâni. În acest răstimp, nu vă mai deranjează toxicoza, stările precare de dimineață și sensibilitatea sporită la mirosuri, iar burtica nu este încă atît de evidentă, încît să vă împiedice să vă mişcați liber. Iată călătoriile lungi, după a șaptea lună de sarcină, medicii nu vi le recomanda deloc, pentru că în această perioadă este posibil travaliul prematur.

 

Asigurarea medicală. De obicei, asigurarea medicală nu prevede achitarea plăţilor în cazurile legate de sarcină și naștere. Prin urmare, studiaţi cu atenție termenii asigurării și consultaţi-vă cu cei de la compania de asigurare cu privire la posibilitatea de a contracta o poliţă specială pentru sarcină. În cazul în care astfel de servicii nu sînt prestate, aveţi grijă să dispuneţi de o sumă de bani suplimentară, care să va permită să puteţi acoperi cheltuielile medicale neprevăzute. În timp ce vă aflaţi la odihnă, poliţa medicală și numărul de telefon al ambulanţei locale trebuie să le aveţi tot timpul la Dvs.

 

Trebuie, de asemenea, să ţineţi cont şi de realitățile asigurărilor de sănătate din Republica Moldova, incluse în ofertele călătoriilor turistice. Adesea, turiştii din Moldova nu știu unde să depună plîngeri în cazul, cînd le-au fost încălcate drepturile, în ceea ce privește asigurarea de sănătate. Și chiar dacă depun plîngeri, nu are cine să pedepsească compania care nu-și îndeplinește obligațiile care îi revin în temeiul contractului. Sfaturile utile sînt disponibile AICI.

 

Unde puteţi călători însărcinată? Alegerea unui loc de odihnă pentru gravide depinde de mulți factori: de cum Vă simţiţi, cum suportaţi drumul și zborurile aeriene, ce fel de odihnă preferaţi, în ce perioadă de timp planificaţi călătoria. Desigur, ar fi mai bine în starea în care Vă aflaţi să renunţaţi la vizitarea obiectivelor turistice cu autobuzul, la recreerile extreme și călătoriile în țări exotice, foarte îndepărtate, căci acum cel mai important lucru este grija faţă de sănătatea și confortul Dvs.

 

Pentru plimbări fără grabă de-a lungul litoralului, odihna la hoteluri confortabile, bucurîndu-vă de aerul proaspăt și fructe și legume din abundenţă, cele mai potrivite pentru călătorii vor fi Grecia (în special, Creta, Rodos și Corfu), excursiile în Cipru și călătoriile prin Turcia.



Cel mai bine e să planificaţi odihna la mare a gravidelor pentru primăvară sau toamnă, pentru că în iulie-august acolo e prea cald, muzica răsună tare și este mult prea aglomerat, ceea ce împiedică relaxarea liniștită a viitoarei mămici. Iar spre exemplu, în martie-aprilie, cînd la noi e încă frig, în Cipru sînt deja + 25 C și totul în jur înfloreşte. Toamna timpul în aceste staţiuni balneare este, de asemenea, foarte plăcut, spre deosebire de clima noastră, ploioasă și umedă. În cazul în care apa din mare la acel moment vă va părea rece pentru ca să vă scăldaţi, la hotelurile bune sînt bazine de înot cu apă încălzită. În plus, prețurile pentru excursiile la aceste destinaţii, primăvara și toamna, sînt mai mici, decît în sezonul de vară, ceea ce vă permite să comandaţi un hotel mai confortabil, de clasă mai înaltă, pentru că acum confortul este deosebit de important pentru Dvs. şi copilul, pe care-l aşteptaţi.



Pentru odihna de iarnă vor fi potrivite asemenea destinaţii de călătorie ca Egiptul sau Emiratele Arabe Unite. Iarna aici este foarte însorită şi nu este atît de cald ca în timpul verii, astfel încît puteți face plajă, fără riscul de a face insolaţie sau să vă ardeţi la soare. Ţineţi minte însă că expunerea excesivă la soare nu este recomandabilă, în general, pentru toţi, mai ales, pentru viitoarele mămici. De aceea aveţi grijă să vă aprovizionaţi din timp cu creme protectoare, haine confortabile și să aveţi grijă cît timp vă expuneţi la soare.



Un zbor îndelungat în timpul sarcinii poate fi destul de greu de suportat, iar spre aceste țări trebuie să zburaţi cu avionul 4-5 ore.



Cel mai bine ar fi să petreceţi vacanța de vară la staţiunile din apropiere, pentru ca schimbările climatice, dar și a produselor alimentare să nu fie izbitoare, iar drumul să nu vă surmeneze. Cele mai bune opțiuni rămîn a fi stațiunile balneare de pe litoralul Mării Negre, precum și excursiile în Bulgaria și România. Ar trebui să acordaţi o atenție deosebită alegerii destinației: încercați să mergeți în acele locuri, pe care le cunoaşteţi bine Dvs. ori prietenii Dvs., pentru a vă proteja de surprize neplăcute.



Oriunde nu v-aţi decide să plecaţi, clarificaţi neapărat toate detaliile importante cu managerul turistic: aflați cît mai multe lucruri posibile despre hotel, serviciile oferite, lista prețurilor, climă, distanţa de la aeroport pînă la hotel și de la hotel pînă la mare, precum și alte detalii importante pentru Dvs.



Zborurile cu avionul în timpul sarcinii sînt posibile? Înainte de planificarea odihnei, care include zborul cu avionul, ar trebui să vă consultaţi neapărat cu medicul Dumneavoastră, pentru că în timpul decolării și aterizării se modifică tensiunea, care ar putea duce la contracţia vaselor sanguine.



În cazul în care starea Dvs. de sănătate vă permite să zburaţi cu avionul, aventuraţi-vă cu curaj la drum, dar nu uitaţi să vă ridicaţi din cînd în cînd și să vă plimbaţi prin salon, efectuînd mișcări simple pentru braţe şi picioare (mişcările simple de rotaţie sînt suficiente), pentru a evita edemele.



De asemenea, trebuie să ţineţi minte că cele mai multe dintre companiile aeriene acceptă femeile gravide la bord cu termenul de pînă la 27 săptămâni. După acest termen vă pot solicita un certificat medical, în care trebuie să fie specificat că doctorul autorizează zborul și că travaliul este puțin probabil în următoarele 72 de ore. Atunci cînd planificaţi odihna, comunicaţi-i managerului agenției de turism despre sarcina Dvs., dar și perioada de timp în care planificaţi să vă întoarceţi, ca managerul să poată preciza, dacă la acest termen, zborul cu avionul va fi permis femeilor însărcinate.



În orice caz, indiferent ce aţi alege, vacanţa pentru viitoarea mămică ar trebui și poate fi confortabilă și fericită, ca Dvs. să vă puteţi nu numai odihni foarte bine, ci şi să vă puteţi bucura, de asemenea, de noua Dvs. stare magică.

Informații despre regimul de vize din diferite țări ale lumii puteţi găsi AICI.

 

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.