”PRIMĂVARA ARABĂ” ȘI DEMOCRAȚIA

09.12.2011
Foto: euronews

”Primăvară arabă”: cum se dezvoltă evenimentele în ţările care au păşit pe calea democraţiei şi cum reacţionează la ele telespectatorii şi cititori blogurilor? Dacă anterior oamenii cu bucurie făceau clic pe butonul ”îmi place”, urmărind pe Facebook știrile din Tunisia, Egipt sau Libia, acum mulţi sînt îngrijorați de planurile de a introduce șariatul, de legalizarea poligamiei sau de succesul electoral al partidelor islamiste. Astăzi la întrebările pe aceste subiecte răspunde unul dintre cei mai respectați și renumiți jurnalişti din Italia, deputat în Parlamentul European şi fondatorul Partidului ”Io amo l'Italia”, Magdi Cristiano Allam.

 

”Principala problemă a populaţiei din aceste ţări nu este democraţia sau libertăţile civile, dar sărăcia şi şomajul. Ne înşelam atribuindu-le alte aspiraţii. Şi astăzi vedem cum acolo vin la putere islamiştii, că vor impune legile șariatului. Deci, cred că ar trebui să înţelegem că alegerile nu sînt întotdeauna sinonime cu democraţia, acestea sînt doar un instrument al democraţiei şi este necesar a le solicita tuturor participanţilor la procesul electoral respectarea valorilor ce stau la baza democraţiei”.

 

”Aparența este înşelătoare: în aceste ţări sînt doar doua centre ale puterii – cazărmile militare și moscheile integriștilor islamici. Nu există nici o clasă de mijloc ca atare, aptă de a exprima cerinţele actualei societăţi civile. Şi noi, europenii, trebuie să contribuim la apariţia clasei de mijloc – singura condiţie pentru apariţia unei democraţii stabile şi autentice. Şi ceea ce se întîmplă acum în Tunisia – victoria electorală a integriștilor islamici – foarte mult mă îngrijorează. Istoria ne învaţă că, atunci cînd islamiştii preiau puterea, ei nu o cedează de bunăvoie”.
 

Sursa: euronews

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.