„MINUTUL DISCUŢIILOR” SAU NOI DEZVĂLUIRI ÎN CAZUL “MOLDAVIAN AIRLINES” ŞI A ZBORURILOR CHARTER

18.05.2011

Informaţia despre incapacitatea Administraţiei de Stat a Aviaţiei Civile de a emite permise companiei “Moldavian Airlines”, pentru zborurile charter, nu este veridică. Această afirmaţie a parvenit din partea directorului “Moldavian Airlines”, Nicolae Petrov, care spune că dovadă este documentul „Minutul discuţiilor”, semnat în anul 2003 de către reprezentanţii Moldovei şi Turciei. La capitolul zboruri neregulate, acesta arată că partea turcă nu are nici o restricţie pentru operarea curselor charter, în cazul în care regulile şi reglementările de zbor sînt respectate de operatorii de zboruri. “Partea turcă nu face asemenea lucru, deoarece ştie că nu are acest drept. Este de competenţa şi de suveranitatea statului să stabilească politicile sale şi cadrul legal. La noi legea concurenţei spune foarte clar că orice lucru din afara Acordului trebuie să fie stabilit la discreţia noastră”, a spus Petrov.

 

Potrivit directorului companiei “Moldavian Airlines”, principalul vinovat de această situaţie se face vice-directorul ASAC, Eugen Dvornic, care a semnat documentul din 2003, iar acum motivează incapacitatea de emitere a permiselor pentru cursele charter din cauza acordului, care nu prevede acest lucru. “Este identificat practic executantul acestei scheme. Singura întrebare pe care noi o adresăm celor de la putere este ”dacă vice-directorul general din cadrul ASAC, domnul Dvornic, este părintele schemei de tip ”cartel monopolist”, sau dacă el este doar executantul schemei”, a spus Petrov.

 

Nicolae Petrov a declarat că se va adresa prim-ministrului Vladimir Filat, care trebuie să întreprindă măsuri vizavi de aceste fapte. Potrivit lui Petrov, acţiunile din partea autorităţilor obstrucţionează concurenţa şi sînt împotriva stabilirii unor preţuri mai mici la zborurile aeriene. „Pentru noi a fost ceva surprinzător că să-ţi aperi drepturile şi să obţii înlăturarea obstrucţionării concurenţei în Republica Moldova, unde avem un Guvern care se numeşte AIE, iar spiritual european însemnă piaţă liberă, concurenţă şi democraţie”, a spus directorul companiei “Moldavian Airlines”. Disputa dintre “Moldavian Airlines” şi mai multe instituţii de stat continuă de mai bine de o lună, Ministerul Transportului fiind învinuit de promovarea intereselor companiei de stat “Air Moldova” în detrimentul altor operatori. Administraţia de Stat a Aviaţiei Civile a oferit companiei “Moldavian Airlines” o permisiune punctuală doar pentru primul zbor charter din 5 mai. Cursele actuale nu sînt operate direct spre Turcia, dar prin conexiune cu Constanţa.

 


Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.