ACŢIUNILE CONVENITE ÎN CADRUL DIALOGULUI CU UE SE DESFĂŞOARĂ ÎN TERMENELE STABILITE

28.06.2011

Prim-ministrul Vlad Filat a prezidat astăzi şedinţa Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană, a relatat agenţiei MOLDPRES Direcţia comunicare şi relaţii cu presa a Executivului.

 

În cadrul şedinţei s-a discutat despre iniţierea negocierilor cu Comisia Europeană în vederea semnării Acordului de aderare a Moldovei la Spaţiul European Aviatic Comun, stadiul actual privind implementarea recomandărilor-cheie ale Comisiei Europene privind Zona de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător, dar şi etapa la care se află realizarea Programului naţional de implementare a Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize.

 

Referitor la iniţierea negocierilor în vederea semnării Acordului de aderare a Moldovei la Spaţiul European Aviatic Comun, Anatol Şalaru, ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, a spus că prima rundă de negocieri va avea loc la finele lunii iulie. Conform spuselor sale, la momentul de faţă se lucrează asupra componenţei echipei de negociatori a Republicii Moldova. Anatol Şalaru a propus ca din echipă, cu funcţie consultativă, să facă parte şi reprezentanţi ai companiilor avia, dar şi ai societăţii civile.

 

Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, a menţionat că la momentul de faţă se lucrează asupra celui de al II-lea raport de progres pe marginea creării Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător. Raportul urmează a fi prezentat la 30 iulie, actualmente fiind pregătit în proporţie de 90%. Ministrul a menţionat că au fost identificate mai multe domenii unde este necesar de a consolida eforturile, dar şi va fi necesară asistenţa externă.

 

La rîndul său, Viorel Guţu, viceministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, a comunicat că, în conformitate cu recomandările Comisiei Europene privind crearea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător a fost elaborată şi Strategia pentru Securitate Alimentară. Viceministrul a menţionat că în procesul de elaborare au fost identificate mai multe probleme, printre care: legislaţie multilaterală şi fragmentată, numeroase structuri cu funcţii de control, lipsa unui sistem de control şi monitorizare a producerii produselor alimentare. În acest sens, Viorel Guţu a remarcat că este necesară crearea unei instituţii unice pentru siguranţă alimentară. Strategia urmează a fi remisă structurilor vizate şi Comisiei Europene, urmînd a fi aprobată la Guvern în luna august 2011.

 

Vicepremierul Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a spus că Programul naţional de implementare a Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize se realizează în conformitate cu angajamentele asumate. Vicepremierul a specificat că ultima şedinţă a Grupului de lucru a avut loc la 22 iunie, atunci fiind stabiliţi şi paşii ce urmează a fi întreprinşi în continuare. Vicepremierul a precizat că, la momentul de faţă, 8 proiecte de lege se află la avizare la Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiţiei, Serviciul Grăniceri şi Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei şi s-a decis ca acestea să fie prezentate Guvernului în două săptămîni, începînd cu 22 iunie. De asemenea, cinci acte legislative, printre care Legea privind integrarea străinilor şi completarea şi modificarea Codului Penal, se află în proces de elaborare.

 

Iurie Leancă s-a referit şi la desfăşurarea tenderului privind selectarea unei companii care să producă paşapoarte biometrice. În context, Iurie Leancă a spus că din Comisia de selectare fac parte reprezentanţi ai ministerelor Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor şi al Finanţelor. La concursul anunţat în luna aprilie, au aplicat 21 de companii, iar în scurt timp Guvernul urmează să stabilească lista celor care vor participa la licitaţie.

 

Prim-ministrul Vlad Filat s-a arătat mulţumit de modul în care se desfăşoară dialogul cu Uniunea Europeană, menţionînd că toate acţiunile convenite se desfăşoară în termenele stabilite.

 

“Noi ne-am propus să realizăm în avans anumite acţiuni pentru a avea mai mult timp la faza de implementare. Vom continua să ne concentrăm eforturile asupra paşilor ce urmează a fi întreprinşi şi sînt convins că vom reuşi”, a precizat Prim-ministrul.

 

Vlad Filat şi-a exprimat speranţa că negocierile pe marginea Acordului de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător vor fi lansate după Summit-ul Parteneriatului Estic, ce va avea loc în luna septembrie la Varşovia.

Referitor la achiziţiile publice, Prim-ministrul a spus că în Legea privind achiziţiile publice este stipulat că Guvernul poate stabili aceleaşi condiţii şi pentru întreprinderile ce deţin monopol sau în activitatea cărora nu există concurenţă. Vlad Filat a specificat că la următoarea şedinţă a Executivului vor fi identificate şi stabilite întreprinderile respective, astfel încît în viitor toate achiziţiile să fie trecute prin procesul de achiziţii publice.

 


Sursa: novisa.md
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.