ALERTE DE CĂLĂTORIE ÎN EUROPA

17.05.2014
Foto: exclusivnews.ro

Furtunile au pus stăpînire pe centrul Europei. Mare parte a Austriei e sub cod roşu de precipitaţii abundente. Serbia şi Bosnia-Herţegovina se luptă cu inundaţiile, iar autorităţile din ambele ţări au fost nevoite să declare starea de calamitate. Bilanţul: cel puţin şapte morţi şi mii de oameni fără locuinţe.

 


Serbia nu a mai avut parte de astfel de inundaţii de 120 de ani, ceea ce a determinat autorităţile de la Belgrad să decreteze stare de urgenţă. Multe localităţi, inclusiv din jurul capitalei Belgrad, sînt izolate din cauza apelor care au ajuns şi la trei metri înălţime în cîteva ore. Cel puţin 300 de mii de locuinţe au rămas fără electricitate, iar mii de oameni au fost salvaţi cu bărcile şi chiar cu elicopterul. În prezent, echipele de intervenţie se luptă contra-cronometru să ajungă la cei care încă se mai află în pericol.

 


Cu aceleaşi efecte ale inundaţiilor se confruntă şi Bosnia-Herţegovina. Mii de localităţi au rămas izolate, iar viitura a măturat totul în calea sa. Guvernul bosniac a cerut ajutor internaţional din cauza crizei umanitare cu care se confruntă, iar primele state care au oferit asistenţă sînt Germania, Bulgaria, Austria şi Slovenia.

 


Furtunile au făcut ravagii şi în Ungaria unde traficul feroviar a fost puternic perturbat şi zeci de maşini avariate de copaci smulşi din rădăcini.

 

 

În legătură cu stările de urgență decretate și care ar putea urma din cauza inundaţiilor menționate portalul VIZA.md recomandă сetăţenilor moldoveni aflaţi pe teritoriul acestor state  să demonstreze prudenţă sporită; să respecte recomandările autorităţilor; să se adăpostească în locuri sigure și în măsura posibilităților să evite deplasările; să urmărească comunicatele instituţiilor media; să comunice datele lor de contact şi locaţia Ambasadei sau Consulatului Republicii Moldova, Centrului de Apel, pentru eventuale măsuri de protecţie consulară.

 

Centrul de Apel:
din Republica Moldova – 080090990 (apel gratuit)
din străinătate - +373 22 690 990
e-mail: callcenter@mfa.md

 

Datele de contact ale misiunilor diplomatice și consulare moldovenești pot fi vizualizate AICI. Țineți cont că Ambasada Republicii Moldova cu sediul la București este acreditată prin cumul în Serbia iar Ambasada din Ungaria pentru Slovenia, Croația și Bosnia și Herțegovina.

 

 

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.