ALEXANDR KALININ: VREM CA MIGRANȚII DIN MOLDOVA SĂ OCUPE UN LOC DE CINSTE PRINTRE CETĂȚENII CARE LUCREAZĂ ÎN RUSIA

30.09.2014
Foto: viza.md

De ce cetățenii Moldovei pleacă la lucru în Rusia, cum sînt amăgiți migranții și cine le apără drepturile lor în străinătate? Despre aceasta, într-un interviu pentru AllMoldova a relatat Alexandr Kalinin, apărătorul drepturilor omului și președintele Congresului Diasporilor Moldovenești în FR.

 

Alexand Valerievici, cîți cetățeni ai Moldovei lucrează în Rusia?

Conform datelor oficiale ale Serviciului Federal de Migrație, 528 de mii. Potrivit calculelor Congresului Diasporilor Moldovenești, în Rusia lucrează permanent 350 de mii de conaționali de-ai noștri,  iar în sezon numărul lor ajunge pînă la 600 de mii. Guvernul Moldovei crede că numărul migranților nu depășește 125 de mii de persoane.

 

În ce regiuni ale Rusiei activează cele mai mari diaspore moldovenești? Și în ce ramuri muncesc cetățenii republicii?

80% locuiesc în regiunea Moscovei. Sînt mulți conaționali de-ai noștri la Sankt-Petersburg și regiunea Leningrad, în ținutul Krasnodar, Vladimir, Soci, Surgut. Cei mai mulți lucrează în construcții și servicii. Mulți nu muncesc conform specialității. Congresul a pus în repetate rînduri problema angajării cetățenilor noștri conform profesiei. Pentru aceasta trebuie ca ei să aibă posibilitatea de a-și spori calificarea. Noi am propus guvernului Moldovei un proiect comun de organizare a cursurilor pentru utilizarea strungurilor cu dirijare electronice. Însă autoritățile republicii nu au manifestat interes. 

 

 

Foto: viza.md

Prin ce se deosebește piața muncii din Rusia de cea din UE?

 

În țările Europei este greu să găsești un loc de muncă ilegal. De aceea majoritatea lucrează acolo legal, pot strînge bani. În Rusia situația e alta. Aici pînă în prezent sînt utilizare plățile „la negru”. Nivelul migrației tenebre este înalt. După posibilități, migranții moldoveni încearcă să trimită banii cîștigați acasă, lăsîndu-și pentru trai foarte puțin. Între timp, piața muncii din Rusia este stabilă. După începutul crizei economice, circa 100 de mii de cetățeni ai Moldova și-au pierdut locurile de muncă în țările UE și s-au întors acasă, unde nu și-au găsit de lucru, de aceea s-au reorientat spre piața rusă.

 

Pot oare cetățenii Moldovei să primească acasă pensia pentru anii de muncă în Rusia?

De cele mai dese ori, nu. În primul rînd, Rusia și Moldova au semnat acorduri privind asigurarea cu pensii, însă în practică, acestea nu sînt aplicate. În al doilea rînd, nivelul migrației ilegale este foarte înalt. În al treilea, 85% din concetățenii noștri, care lucrează în Rusia oficial, își perfectează patenta și achită un impozit în valoare de 1216 ruble. Nicăieri în legislație nu este prevăzut dacă lor li se cuvin contibuții pentru pensii. Această problemă, Congresul încearcă să o discute la cel mai înalt nivel. Nu putem lăsa problema nesoluționată: sute de mii de cetățeni ai Moldovei lucrează în Rusia de 20 de ani. Ei, practic, nu sînt angajați oficial nicăieri. Cît vor mai putea ei să lucreze?

 

Presupun că nu mai mult de zece ani.

Corect. Generația care lucrează acum în țările UE și Rusia va îmbătrîni și se va întoarce acasă. Sute de mii de cetățeni vor rămîne fără pensie și asigurare socială.

Dar ei sînt rămîn în continuare cetățeni ai Moldovei. Statul trebuie să aibă grijă de ei. Dacă autoritățile nu vor începe acum să privească cu cel puțin 20 de ani înainte și să elaboreze o politică corespunzătoare de stat, atunci în viitorul apropiat Moldova se va confrunta cu o mare problemă.

 

Știu cazuri cînd unii reușeau să primească pensia și în Moldova, și în Rusia. Da, există asemenea șiretlicuri. Cetățenii Moldova, care chipurile, se mută cu traiul permanent în Rusia, primesc cetățenia rusă, deschid carduri bancare și primesc pensie. Între timp, ei își restabilesc cetățenia moldovenească, trăiesc de facto în țara lor natală, unde, de asemenea, primesc bani de la stat. Aceasta este o încălcare a legii.

 

 

Foto: viza.md

Cu ce probleme se confruntă cel mai des migranții moldoveni în Rusia și cum pot să se păzească de angajatorii- escroci?

 

Printre cele maifrecvente întrebări, adresate nouă sînt: „Cum să ne legalizăm” și „cum să primim salariul, pe care nu ni l-a achitat angajatorul”. Noi le recomandăm migranților, care intenționează să plece în Rusia, să devină membri ai Congresului Diasporilor Moldovenești.

 

Ce avantaje oferă aceasta?

Ei ajung sub protecția juridică a organizației noastre. Noi purtăm negocieri cu angajatorii neonești și în caz de necesitate, ne adresăm în instanță. În majoritatea cazurilor, noi reușim să-i convingem să se achite cu muncitorii.

 

Cum angajatorii îi amăgesc pe cetățenii noștri?

Lucrează cîte 6-9 luni fără salariu, primind un minim necesar pentru trai. Ei sînt hrăniți cu promisiuni că vor fi remunerați, îndată ce vor încheia lucrările sau peste o anumită perioadă. Este greu să obții cîștig de cauză în asemenea cazuri, deoarece nu există nicio dovadă a relațiilor de muncă. Sînt multe cazuri, cînd cetățenii noștri sînt amăgiți de propriii conaționali, care au devenit cetățeni ai Rusiei.

 

Ce fel de asistență le acordați cetățenilor din Moldova?

Toți cei care apelează la noi, primesc consultări privind legislația muncii, ne ocupăm cu perfectarea documentelor, în unele cazuri îi ajutăm cu angajatorul și întotdeauna îi chemăm să-și legalizeze activitatea.

 

Presa rusă scrie că degrabă, toți migranții care vor veni în Rusia vor fi obligați să locuiască într-un „centru de adaptare”. Unii îl numesc „gunoiște”. Despre ce este vorba?

Este vorba despre Centrul de adaptare socială și de integrare, unde, cel puțin pentru o lună, vor fi aduși toți cei nou-veniți. Potrivit proiectului de lege, în aceste Centre migranții vor studia libma rusă, istoria și legile FR. Petr o lună, ei vor susține examene și vor obține un certificat, fără de care, din 1 ianuarie 2015 nu vor putea să se angajeze la muncă

Cazarea, mîncarea și studiile în cadrul Centrului vor fi achitate de către migrant. Consider că acesta este un business- proiect, promovat de unii oameni de afaceri. Potrivit estimărilor noastre, această adaptare în centru îl va costa pe un cetățean străini aproximativ o mie de euro pe lună. Din păcate, migranții, care vin în Rusia, nu-și pot permite asemenea cheltuieli: de cele mai multe ori eu nu au asemenea bani.

 

Cum se integrează migranții moldoveni în societatea rusă?

Ei nu au mare probleme în acest sens și, spre deosebire de migranții din alte țări, ei posedă destul de bine limba rusă.

 

Putem presupune că examenele pentru ei nu vor fi atît de complicate?

Pentru a susține examenul la limba rusă, trebuie să utilizeze în vorbire cel puțin 850 de cuvinte, pentru moldoveni aceasta nu este o problemă. Altceva sînt examenele la istoria și legislația FR. Aici ar putea apărea dificultăți. În teste numaidecît vor fi întrebări privind termenul de eliberare a patentei, despre faptul unde trebuie depuse documentele etc. Pentru fiecare întrebare sînt oferite cîte trei variante de răspuns, dintre care doar una este corectă.

 

Spre exemplu, majoritatea cetățenilor Moldovei vor răspunde la întrebarea cum arată drapelul FR. Însă nu fiecare va putea descifra ce înseamnă «ИНН» — «инспекция начисления налогов», «индивидуальный налоговый номер» sau «идентификационный номер налогоплательщика».

Noi întotdeauna știm despre modificările ce pregătesc în legislația FR și știm din timp despre noile cerințe față de migranți. De aceea, noi îi informăm mereu pe concetățenii noștri, inclusiv prin intermediul presei, despre principalele norme ale legislației Rusiei. Fără aceste cunoștințe, din 2015 va fi imposibil să te angajezi legal la muncă.

 

 

Foto: viza.md

Alexandr Valerievici, cum a apărut ideea de a ajuta conaționalii noștri în Rusia?

 

La Bălți, de unde sînt originar, mă ocupam cu apărarea drepturilor, am fost președintele Ligii pentru apărarea drepturilor omului și al Consiliului Coordonator al organizației internaționale „Amnesty International”, în filialele ei din Nordul Moldovei.

 

În 2004, m-am mutat în Rusia. La Moscova, inițial, ca și mulți conaționali, am fost nevoit să muncesc la greu. Am trecut, prin propria experiență, prin toate greutățile, cu care se confruntă migranții.

Imaginați-vă: iarna, frig. Muncitorii, printre care sînt și eu, încarcă sacii grei. Dintr-odată, începe raidul Serviciului Federal pentru Migrație și al organelor de drept. Toți muncitorii sînt culcați cu fața în zăpadă, sînt percheziționați. Cineva încearcă să ofere mită, cineva – să fugă… Fugarul este ajuns, bătut, dus în direcție necunoscută. Deoarece eu aveam cunoștințe juridice, am început să studiez legislația migrațională, iar apoi să-i ajut pe conaționalii noștri. Vestea despre faptul că la Moscova este o persoană, care poate perfecta toate documentele și soluționa problemele, s-a răspîndit foarte repede prin oraș. Tot mai mulți cetățeni ai Moldovei au început să se adresez la mine cu probleme juridice. Fluxul nu contenea să crească.

 

 

Foto: moldova.ms

Congresul există din anul 2009. Pînă atunci nu ara nicio organizație, care să se ocupe de drepturile migranților noștri în Rusia?

În 2009, noi ne-am adresat la Biroul relațiilor interetnice din RM și am solicitat informație despre diaspor ele și organizațiile moldovenești. Am obținut această listă din 9 ONG.

 

Precum s-a dovedit ulterior, multe dintre acestea nu activau. Atunci exista o necesitate acută într-o organizație reală de apărare a drepturilor omului. Noi am perfectat toate documentele necesare, am obținut sprijinul Ambasadei Moldovei la Moscova,  am înregistrat organizația și am început activitatea. În ultimii ani, am reușit să schimbăm atitudinea cetățenilor noștri fațăr de Rusia. Spre exemplu, noi am cîștigat cîteva procese penale împotriva angajaților poliției rusești, care au încălcat drepturile migranților moldoveni.

 

Care este scopul principal al Congresului?

Congresul activează în domeniul integrării migranților în societatea rusă, legalizarea muncii și protecția drepturilor. Multe dintre propunerile noastre au fost examinate și susținute la ședințele consiliilor obștești de pe lîngă guvernul Moscovei și a regiunii. Noi pledăm pentru o politică migrațională, ce le va permite cetățenilor străini să nu fie marginalizați de societate. Vrem ca migranții din Moldova să ocupe un loc de cinste printre cetățenii care lucrează în Rusia.

 

 

Sursa: allmoldova.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.