AU FOST NUMITE CAPITALELE CULTURALE EUROPENE ALE ANULUI 2012. AFLĂ CINE A NIMERIT PE LISTĂ!

26.01.2012
Foto: Centrul de Informare Europeană

În acest an, oraşele Guimaraes, din Portugalia, şi Maribor, din Slovenia, sînt capitalele culturale europene. Ambele oraşe au un calendar extrem de încărcat în evenimente culturale ce se vor derula pe parcursul întregului an – concerte pentru toate gusturile, spectacole de teatru, dans, cinema şi multimedia, carnavaluri, evenimente de stradă şi workshop-uri de creaţie. Startul manifestărilor a fost dat la 13 ianuarie în Maribor şi pe data de 21 ianuarie în Guimarães.


Guimaraes este unul dintre cele mai importante oraşe din Portugalia. Se consideră că oraşul este locul de naştere a naţiei portugheze, pentru că este şi locul de baştină al primului rege portughez, Alfonso I. Centrul istoric al oraşului Guimaraes a fost declarat Patrimoniu Mondial în 2001 şi trecut pe lista UNESCO datorită numeroaselor sale monumente istorice ce datează din perioada medievală. Avînd aproximativ 50 de mii de locuitori, oraşul a devenit cunoscut şi datorită producerii unor cuţite tradiţionale.


Aflat în nord-estul Sloveniei, la poalele Alpilor, oraşul Maribor, se remarcă printr-o bogată activitate artistică, aici găsindu-se impresionanta clădire a Teatrului Naţional. Maribor este un important centru de învăţământ, Universitatea, deschisă în 1961, este considerată una dintre cele mai importante şi respectabile centre universitare din Slovenia. Maribor este un oraş cunoscut de pasionaţii de schi, dar şi pentru vinurile sale, în spatele cărora se află o tradiţie de peste 4 secole. Un reper în programul acestui an este festivalul organizat în iunie, cu vin bun şi muzică populară.


Aflat deja la cea de-a 27-a ediţie, Programul privind desemnarea capitalei culturale, iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din UE în 1985, reprezintă una dintre cele mai importante iniţiative europene de promovare a culturii şi tradițiilor. Comisia Europeană a alocat fiecărei capitale culturale o subvenţie de 1,5 milioane de euro, bani ce pot fi folosiţi în restaurarea monumentelor, infrastructură sau programe culturale, menite să sublinieze dimensiunea europeană a oraşelor şi să fie un stimulent pentru dezvoltarea durabilă a acestora.


În 2011, capitalele culturale europene au fost oraşele Tallinn din Estonia şi Turku din Finlanda, iar în 2013 ştafeta culturală va fi preluată de oraşele Marsilia, din Franţa, şi Kosice, din Slovacia.

 

Sursa: euranet.eu


 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.