AUTORITĂȚILE MOSCOVITE AU EXPULZAT 19 MII DE MOLDOVENI MIGRANȚI ILEGALI

17.09.2014
Foto: viza.md

Autoritățile ruse au declarat război migranților ilegali, care au venit în țară cu scopt de muncă, și fac tot posibilul ca să reducă la minimum numărul acestora, anunță apărătorul drepturilor omului, președintele Congresului Diasporelor Moldovenești, Alexandr Kalinin.

 


După cum a declarat la un post de televiziune rusesc primarul orașului Moscova, Serghei Sobeanin, peste 240 de mii de străini au fost expulzați deoarece au încălcat legislația migrațională.

 

 

Conform informației deținută de Alexandr Kalinin, zilnic, pentru încălcarea legislației migraționale, aproximativ 100 de cetățeni moldoveni primesc interdicția de a intra pe teritoriul Federației Ruse.

 


- Aceasta reprezintă circa 3 mii de persoane pe lună. Lând în considerație că 80% din toți migranții moldoveni muncesc în regiunea Moscova respectiv rezultă peste 19 mii de moldoveni, - a subliniat Kalinin, care deja de 5 ani se ocupă de problemele cetățenilor moldoveni care muncesc în Federația Rusă.

 


Alexandr Kalinin a explicat că angajarea migranților ilegali este profitabilă pentru oamenii de afaceri ruși, dar are consecințe grave pentru cetățenii moldoveni.

- Orice întreprinzător încearcă să micșoreze costurile de producție, iar salariul este una din cele mai mari cheltuieli. Un migrant îi reduce în jumătate cheltuielile angajatorului, acestuia nici nu trebuie să i se achite concedialele deoarece el pleacă în concediu mereu din cont propriu. Nu poate fi vorba nici despre concediu de boală. Plus la aceasta, pentru un migrant ilegal nu trebuie să ai răspundere, inclusiv să asiguri securitatea muncii etc – a explicat Alexandr Kalinin.

 


Potrivit acestuia, migranților le este foarte greu să se angajeze în câmpul muncii cu un venit stabil, iar să obțină permisul de muncă este ireal, numai cu patentă.

 


Alexandr Kalinin a adăugat că acum, toți cetățenii moldoveni expulzați din Federația Rusă timp de 3 ani nu vor putea trece legal frontiera rusă, iar despre muncă acolo nu poate fi nici vorbă. În aceste condiții Kalinin face apel către toți cetățenii moldoveni să se aranjeze la lucru legal în Rusia ca să nu devină jertfele luptei cu migranții ilegali, care, conform spuselor sale, va deveni tot mai crudă.

 

Sursa: moldova.ms

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.