CANDIDATURA LUI GALBUR AR PUTEA FI RESPINSĂ DE MOSCOVA DIN CAUZA ÎNCĂLCĂRII PROCEDURII DE AGREMENT – DECLARAŢIE

24.10.2012
Foto: noi.md

Federația Rusă poate să-și facă concluzia că Republica Moldova nu este cointeresată în dezvoltarea mai profundă a relațiilor bilaterale. Asta deoarece la postul de Ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă a fost numită o persoană care anterior nu a avut nimic în comun cu această ţară și nu a contactat în relațiile bilaterale în calitatea sa de diplomat. Despre acesta a declarat pentru NOI.md fostul ambasador al Republicii Moldova la Moscova, Vladimir Țurcan.

 

Deși a menţionat că nu îl cunoaște personal pe Andrei Galbur și nu exclude că acesta este un bun profesionalist, Vladimir Țurcan consideră că, în contextul relațiilor actuale puțin dificile dintre Rusia și Moldova, la acest post trebuia numită o persoană cunoscută de Moscova. „Dacă este numită o persoană care nu este cunoscută, nu are experiență cu Rusia, nu cunoaște pe nimeni, ei pot sa-și facă concluzia ca Moldova nu este cointeresată în dezvoltarea mai profundă, mai eficientă, mai pragmatică a relațiilor bilaterale”, a spus Ţurcan.

 

Totodată, fostul diplomat consideră că, din punct de vedere formal, Rusia nu are cum să respingă această candidatură.

 

La rîndul său, fostul viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Ostalep, a declarat pentru NOI.md că Moldova a încălcat regulamentul privind numirea unui diplomat. Potrivit lui, înainte de a fi făcută publică, candidatura lui Galbur trebuia acceptată de Federația Rusă.

 

“În mod normal, ar fi trebuit de finisat procedurile interne, iar apoi de transmis solicitarea de agrement Moscovei și numai atunci - de numit persoana. Acum, Federația Rusă are dreptul, totuși, să nu accepte candidatura lui Galbur şi, atunci, în ce situație va fi pusă această persoană care a fost mediatizată?”, a opinat Ostalep.

 

Totodată, Valeriu Ostalep consideră că Andrei Galbur este o persoană competentă, însă ulterioarele relații cu Federația Rusă depind și de politicienii de la Chișinău. „El nu va putea face nimic, daca autoritățile de la Chișinău nu au o viziune clară privind dezvoltarea relațiilor cu Federația Rusă”, a adăugat Ostalep.


Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.