CAPCANELE CONTRACTULUI DE MUNCĂ

12.09.2016
Capcanele contractului de muncă
 

Ți s-a întîmplat vreodată să semnezi vreun document fără să fii atent la detalii? Este cazul unei bune părți dintre cei care vor să fie angajați în cadrul unei companii și semnează contractul de muncă fără a-l citi în prealabil. În rezultat, șefii abuzează, iar angajații se supun din neștiință.

 

Semnarea unui contract individual de muncă este obligatoriu în contextul în care în acest document se conțin toate drepturile, responsabilitățile și condițiile de muncă necesare pentru ca salariatul să-și poată îndeplini conștiincios sarcinile.

 

Nu puține au fost cazurile cînd s-a trecut în contract un salariu mai mic decît cel negociat sau chiar sub minimul legal. Tocmai de aceea, înainte de a-l semna, angajatul trebuie să citească cu maximă atenție prevederile documentului și să negocieze punctele din contract care i se par neglijente.

 

Este foarte important ca un angajat să înţeleagă domeniul în care compania îşi derulează activitatea, care este rolul pe care îl are postul său în toată această structură şi care sînt responsabilităţile sale cheie.

 

În continuare îți propunem să te familiarizezi cu detaliile la care trebuie să fii atent atunci cînd semnezi un contract de muncă pentru a nu nimeri în capcană și pentru a avea garanția unor condiții de muncă optime.

 

#1. Asigură-te că salariul inclus în contract nu este mai mic decît cel pe care l-ai stabilit împreună cu angajatorul. O situație gravă se conturează atunci cînd o parte din bani se plătesc legal, prin contract, iar o alta – la negru, fără să fie stipulată suma respectivă în niciun document. Salariatul pierde astfel la stagiile de cotizare (pensie, sănătate, șomaj).

 

#2. Bonusurile sau plățile compensatorii trebuie, de asemenea, scrise în respectivul contract de muncă. De altfel, ele își pierd din valabilitate.

 

#3. Atenție la funcția stipulată în document, ea trebuie să fie cea deținută în realitate, și nu alta.

 

#4. Pentru ca angajatul să știe ce are de făcut în orele de program, contractul de muncă trebuie să fie însoțit de fișa de post – anexă obligatorie la contractul de muncă, nicidecum un document opțional. Fără fișa de post, vei fi nevoit să prestezi servicii care nu țin de sarcinile pe care le presupune funcția pe care o deții.

 

#5. Verifică dacă condițiile prevăzute în contractul individual de muncă nu sînt sub nivelul celor prevăzute de actele normative în vigoare. Un exemplu este stabilirea sancțiunilor disciplinare în caz de comitere de către salariat a unei abateri disciplinare – lucru inadmisibil și ilegal.

 

Sursa: diez.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.