CATALONIA AR PUTEA REDESENA HARTA SPANIEI

21.11.2012
Foto: epochtimes-romania.com

Catalanii merg la vot duminică, pentru a-şi alege parlamentarii regionali. Sunt doar alegeri locale, dar votul este unul cheie pentru independenţa provinciei. Deşi autonomia e un subiect vechi, cu cît se apropie scrutinul, cu atît scade susţinerea pentru această soluţie.


Cu puţin timp în urmă, se credea că partidul separatist Convergència i Unió (CiU), condus de guvernatorul Cataloniei, Artur Mas, ar putea obţine o majoritate covîrşitoare. Dar patru sondaje de opinie recente, citate de Financial Times, arată că sprijinul s-a redus şi a ajuns între 36,6-37,3%, comparativ cu circa 57% cît era acum trei săptămîni.


Formaţiunea lui Mas ar putea cîştiga între 60 şi 64 de locuri în Parlamentul catalan, partidul avînd acum 62 de mandate, dar pentru o majoritate absolută are nevoie de 68 de locuri.


Azi în UE, mîine în afara UE. Regiunea care s-ar putea desprinde de Uniune.


Catalanii par să se fi răzgîndit pentru că ruperea de Spania ar însemna ieşirea din zona euro şi chiar din Uniunea Europeană. Politicienii catalani spun că UE ar trebui să găsească o modalitate prin care state precum Catalonia sau Scoţia, de exemplu, ar putea părăsi Spania şi Marea Britanie, fără să fie nevoite să candideze din nou.


Spre deosebire de Ţara Bascilor, Catalonia nu are un sistem fiscal independent de guvernul spaniol central, iar peste 60% din taxe şi impozite sunt utilizate pentru comunităţile mai sărace din Spania.

 

Sursaevz.ro
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.