CELE MAI SĂNĂTOASE BUCĂTĂRII NAŢIONALE ALE LUMII

Nu mai e un secret pentru nimeni că, pentru a fi sănătos şi a avea o viaţă lungă, trebuie să fim atenţi la alimentaţie. O cantitate mare de grăsimi, zahăr şi hidrocarburi ce se asimilează uşor nu ne vor aduce un plus de sănătate. La rîndul lor, fructele, produsele marine, dar şi legumele, sînt în stare să ne prelungească viaţa. Acest fapt se poate vedea şi în topul celor mai sănătoase bucătării naţionale ale lumii, realizat de revista Forbes.

 

1. BUCĂTĂRIA JAPONEZĂ


În vîrful clasamentului la nivel mondial se află bucătăria japoneză, bucurîndu-se de tot mai multă popularitate pe întreg Globul. La baza acesteia stă o mare cantitate de peşte şi alte produse marine, algele marine, legumele (în special, diverse specii de varză, ridiche, vinete, soia). Aceasta din urmă se foloseşte la pregătirea diverselor feluri de mîncare, ce se consumă alături de preparatele din orez, fapt pentru care orezul nu reprezintă hrana principală a japonezilor. Dintre felurile de carne, japonezii o preferă pe cea de pui. Abundența de sosuri permite diversificarea bucatelor, în timp ce sosurile însele sînt destul de echilibrate la gust şi nu prea pipărate. Datorită unui asemenea regim alimentar, speranţa medie de viaţă a japonezilor constituie 82 de ani, iar persoane supraponderale se întîlnesc rar.

 

2. BUCĂTĂRIA DIN SINGAPORE


Pe locul doi s-a clasat bucătăria statului Singapore. În general, bucatele orientale sînt destul de sănătoase, iar setul de alimente de bază aici, de asemenea, este aproape identic, se poate observa doar o anumită diferenţă privind consumul de fructe şi carne. Totodată, diferă şi modul de preparare a bucatelor. În Singapore orezul totuşi predomină, lăsînd în urmă soia, dar, la fel ca în Japonia, aceasta este completată din belşug cu legume, peşte şi produse marine. Specificul ţării constă în multitudinea şi varietatea de fructe, de cele mai diverse gusturi, acestea fiind folosite la prepararea unor deserturi uşoare, fie consumate în stare proaspătă, ceea ce permite reducerea cantităţii de zaharuri dăunătoare. Durata medie a vieţii în Singapore este similară cu cea din Japonia.

 

3. BUCĂTĂRIA CHINEZĂ


Bucatele chinezeşti sînt mai diverse decît cele din Japonia sau Singapore, însă aici alimentele, tradiţional, se prăjesc, ceea ce le face mai puţin sănătoase decît în ţările vecine. La baza bucătăriei tradiţionale se află orezul, diverse culturi leguminoase şi cereale, însă într-o cantitate mai mică, de asemenea, alimentaţia de aici se caracterizează prin abundență de legume, fructe şi mirodenii. Pregătirea unor mîncăruri chinezeşti fără o mare varietate de ierburi, rădăcini, usturoi şi sosuri, practic, este imposibilă. În China nu se consumă prea multă carne, însă carnea de pui, cea de porc, precum şi alte feluri de mîncare, aproape exotice pentru europeni, sînt foarte apreciate. Totodată, bucătăria chineză se caracterizează prin consumul diverselor insecte, foarte bogate în proteine. Durata medie de viaţă în China constituie 73 de ani. Poate că aceasta tocmai e redusă de diversitatea mult prea mare de produse?!

 

4. BUCĂTĂRIA SUEDEZĂ


Printre europeni se remarcă suedezii, deşi se consideră că cele mai bune bucate în Europa sînt cele mediteraneene. Vorba e că topul de faţă a fost întocmit în baza criteriului longevităţii, iar aceasta este determinată nu doar de alimentaţie, ci şi de nivelul de stres şi de trai. În Suedia, ţară destul de prosperă, oamenii trăiesc pînă la 81 de ani, totodată, rata celor supraponderali a atins 11%, în timp ce în Asia acest indice nu depăşeşte 2%. La baza alimentaţiei la fel e peştele, însă completat nu cu legume şi fructe, dar cu pîine neagră şi lactate. La mare căutare sînt pomuşoarele – la desert.

 

5. BUCĂTĂRIA FRANCEZĂ


Francezii nu se mulţumesc doar cu pomuşoare la desert. Acesta și este un minus în principiile alimentaţiei sănătoase. Marea diversitate de croissante şi tipuri de îngheţată pot adăuga ceva kilograme în plus, însă nu schimbă tabloul general al bucătăriei franceze. Aici se consumă destul de multă carne, completată însă cu legume, caşcavaluri şi fructe de mare, dar şi cu vin de înaltă calitate. Toate astea permit ca rata populaţiei supraponderale în Franţa să nu depăşească 6,6%, iar indicele longevităţii să ajungă la 81 de ani. Aşa că se consumul de îngheţată, în cantităţi moderate, este permis.

 

6 / 7. BUCĂTĂRIA ITALIANĂ ŞI SPANIOLĂ


Iată am ajuns şi în regiunea Mării Mediterane. Lideri acestei zone sînt Italia și Spania. În Italia se preferă diverse cereale, mai exact, derivatele acestora, se consumă o mare cantitate de fructe şi măsline. Uleiul de măsline este mult mai sănătos decît uleiul obişnuit. Nu ne putem imagina bucătăria italiană fără pizza, spaghetti, lazzania. Deşi aceste feluri de mîncare sînt departe de a fi cele mai sănătoase. Locuitorii de aici consumă produse marine în cantități considerabile, ceea ce tocmai determină longevitatea italienilor. Bucătăria spaniolă e mai pipărată decît cea italiană, motiv pentru care Italia se şi află cu o treaptă în faţa vecinei sale în clasament. La mare căutare sînt carnea, caşcavalurile, vinurile şi mirodeniile picante. Se consumă, de asemenea, multe legume şi fructe de mare, însă, sub aspectul consumului de cereale, spaniolii rămîn în urma italienilor.

 

8. BUCĂTĂRIA GRECEASCĂ

 

Grecia, din nou legume şi fructe de mare. Această ţară nu dispune de prea multe terenuri pentru cultivarea cerealelor, cantitatea acestora în alimentaţia grecilor, din cele mai vechi timpuri, fiind destul de mică. Din carne, se preferă, de regulă cea de ovine, iar peştele este foarte apreciat. Alimente ce se bucură de popularitate în Grecia: sardinele, vinetele, olivele, ardeiul gras, brînza feta, vinul, tomatele, frunzele de salată.


9. BUCĂTĂRIA ISRAELIANĂ

,


Bucătăria israeliană ca atare s-a format relativ recent şi îmbină elemente din diverse bucătării tradiţionale din întreaga lume, aduse aici de imigranţi din diferite ţări. Dar și poziţia geografică a ţării a impus propriile nuanțe. Printre preferinţele culinare de aici, ca şi în întreaga regiune, sînt: peştele, legumele (cum ar fi vinetele, tomatele, salata), mazărea, ceapa. La capitolul carne se preferă cea de ovine şi de pui. Sînt pe larg utilizate mirodeniile aromate (menta, susanul, coriandrul, scorţişoara).

 

10. BUCĂTĂRIA COREEANĂ


Încheie Topul Forbes bucatele coreene, iar această poziţie se datorează, în special, picanteriei acestora, departe de a fi folositoare. Acesta este dezavantajul bucătăriei de coreene, deşi, sub alte aspecte, aceasta nu cedează celorlalte bucate tradiţionale orientale. Favorite în alimentaţia coreenilor sînt legumele şi soia, sub toate formele, dar şi o abundenţă a mirodeniilor pipărate, de la orice tip de piper, pînă la usturoi şi ghimbir. Printre legumele favorite se află varza, morcovul, feriga, trestia. Totodată, se consumă o cantitate mare de produse marine.

 

Sursa: mygazeta.com
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.