CELE PATRU PROVOCĂRI ALE PERIOADEI “POST-LIBERALIZARE”

29.04.2014
Foto: viza.md

Perioada de după liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni va fi marcată de anumite incertitudini și provocări. La această concluzie au ajuns specialiștii Centrului Analitic „Expert-Grup”, care au trasat, în cadrul unei analize, cele patru provocări ale perioadei “post-liberalizare”.

 

 

Potrivit experților, prima provocare ține de faptul că abolirea regimului de vize exclude migrația în scopul muncii. Autorii studiului se arată convinși că folosirea neconformă a regimului liberalizat de vize poate să genereze efecte cu impact negativ asupra imaginii țării în UE. Totodată, experții prognozează că înăsprirea condițiilor pentru muncitorii moldoveni în Federația Rusă poate determina o reorientare a fluxurilor migraționiste spre Vest.

 


O altă provocare pentru cetățenii care doresc să călătorească liber în UE ține de faptul că acele reguli aplicate anterior la obținerea vizelor Schengen, de către ambasadele UE, vor continua să fie folosite pe larg la ieșirea din țară.

 


Analiștii mai atenționează asupra unei eventuale repetări a „scenariul balcanic”, care a constat în creșterea ponderii solicitanților de azil din această regiune în statele UE. „Există o serie de circumstanțe (situația din regiunea transnistreană, respectarea drepturilor minorităților) care pot conduce la prefigurarea unor probleme similare” se arată în studiu.

 

Sursa: Noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.